07 juni 2019

Dr. John (1941-2019)


De afgelopen jaren hebben we al veel vaker kunnen constateren dat helaas ook muzikale helden niet het eeuwige leven hebben, maar toch is het iedere keer weer schrikken als een muzikant van naam en faam ons ontvalt. Afgelopen nacht was het de beurt aan Dr. John. De legendarische muzikant uit New Orleans overleed op 77-jarige leeftijd. 

Dr. John werd geboren als Malcolm John Rebennack, liet zich in zijn jonge jaren sterk beïnvloeden door de al even legendarische Professor Longhair en debuteerde in 1968 met het inmiddels tot een klassieker uitgegroeide Gris-Gris. 

Het is waarschijnlijk ook meteen het beste album van Dr. John en het is een album waarop het unieke geluid van de Amerikaanse muzikant direct vorm kreeg. Dr. John begon bij de muzikale smeltkroes van zijn thuishaven New Orleans, maar sleepte er van alles bij. Rock 'n roll. jazz, de klamme deken van de moerrassen rond New Orleans en voor wat extra bezwering ook flink wat voodoo. 

Gris-Gris is misschien het beste album van Dr. John, maar ook veel van zijn andere albums zijn zeer de moeite waard. Meer name in de jaren 70 was Dr. John angstig productief, maar ook de afgelopen tien jaar leverde de muzikant uit New Orleans nog een aantal uitstekende albums af. Het zijn albums die lieten horen dat het unieke geluid van Dr. John ook decennia na Gris-Gris nog hopeloos intrigeerde en hypnotiseerde. Het unieke geluid van Dr. John zal zeker gemist worden, maar gelukkig hebben we een flinke stapel uitstekende albums van de man. Erwin Zijleman