02 september 2019

Jesse Malin - Sunset Kids

Het beste was er bij Jesse Malin wel wat af op zijn laatste albums, maar met Sunset Kids keert de Amerikaanse muzikant op bijzonder overtuigende wijze terug
Jesse Malin debuteerde ruim 15 jaar geleden aan de hand van Ryan Adams op grootse wijze, maar ondanks een aantal prima albums verdween hij net zo snel uit beeld als hij gekomen was. De laatste wapenfeiten van de Amerikaanse muzikant waren tot voor kort vier jaar oud en minder aansprekend, maar met Sunset Kids laat de muzikant uit New York horen dat hij het nog steeds kan. Samen met producer Lucinda Williams (!) heeft Jesse Malin een uitstekend rootsalbum gemaakt. Het is een album waarop de Amerikaanse muzikant laat horen dat hij kan rocken, maar ook uit de voeten kan met tijdloze countryrock. Het levert een album op dat niet onder doet voor zijn beste albums.


Jesse Malin was al zo’n twintig jaar actief als muzikant toen hij ruim vijftien jaar geleden opdook in het kielzog van Ryan Adams. Jesse Malin had goede tijden gekend met de punkband D Generation, voor veel punkmuzikanten een cultband, maar was aan lager wal geraakt. 

De op dat moment zeer populaire en meer dan eens als wonderkind bestempelde Ryan Adams produceerde het officiële solodebuut van de Amerikaanse muzikant en gaf diens carrière binnen de rootsmuziek onmiddellijk een flinke zet in de rug. 

Met het in 2003 verschenen The Fine Art Of Self Destruction stak Jesse Malin zijn producer en voorbeeld direct naar de kroon. De mix van roots, rock en een zeer aansprekende stem werden warm onthaald door liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek en Jesse Malin leek na jarenlang ploeteren klaar voor een glorieuze carrière. 

Het liep om onduidelijke redenen anders. Jesse Malin bleef met The Heat (2004), Glitter In The Gutter (2007) en On Your Sleeve (2008) uitstekende platen maken en leverde met Love It To Life in 2010 ook nog een prima live-album af. Vervolgens was het vijf jaar stil rond de Amerikaan, tot hij in 2015 opeens twee albums afleverde. De albums kregen weinig aandacht en het heilige vuur leek bij Jesse Malin ook wel wat gedoofd, al beviel New York Before The War me persoonlijk uitstekend. 

Na een stilte van vier jaar keert de muzikant uit New York nu, geholpen door een aantal bevriende muzikanten, terug met een nieuw album. Sunset Kids werd geproduceerd door niemand minder dan Lucinda Williams en het album kent bovendien gastbijdragen van Joseph Arthur en Green Day’s Billie Jo Amstrong, die als tiener een groot fan was van Jesse Malin’s band D Generation. 

Het levert een geïnspireerd klinkend rootsalbum op. Jesse Malin heeft altijd op moeten boksen tegen de vergelijking met Ryan Adams, maar nu het voormalige wonderkind van de Amerikaanse rootsmuziek stevig onder vuur ligt, zijn er kansen voor Jesse Malin. Op Sunset Kids borduurt de New Yorkse muzikant voort op zijn vorige albums, maar legt hij net wat andere accenten. Het nieuwe album mengt op aanstekelijke wijze roots en rock en doet net zo makkelijk aan de muziek van Ryan Adams als aan die van Tom Petty of zelfs die van de Rolling Stones denken (in de stevigere tracks op het album). 

Producer Lucinda Williams heeft Sunset Kids voorzien van een tijdloos rootsrock geluid en is er in geslaagd om het beste in Jesse Malin naar boven te halen. De Amerikaanse muzikant maakt nog altijd indruk met zijn even aangename als bijzondere stemgeluid, maar heeft ook een serie geweldige songs afgeleverd. Het zijn songs die binnen de Amerikaanse rootsmuziek een breed spectrum belichten en variëren van stevig en rauw tot ingetogen en gloedvol. De instrumentatie op Sunset Kids is fraai en trefzeker en versterkt het tijdloze karakter van het album, zeker wanneer de Amerikaanse muzikant zijn liefde voor de 70’s countryrock uit. 

Jesse Malin klonk een paar jaar geleden wat uitgeblust, maar klinkt op Sunset Kids net zo gedreven als in zijn eerste jaren binnen de Amerikaanse rootsmuziek. Van Ryan Adams moeten we momenteel niet al te veel verwachten, maar zijn voormalige kroonprins levert na een aantal jaren stilte weer eens een prima album af, met een drietal duetten met Lucinda Williams als kers op de taart. Erwin Zijleman

De muziek van Jesse Malin is ook verkrijgbaar via zijn bandcamp pagina: https://jessemalinwcr.bandcamp.com/album/sunset-kids.