12 september 2019

Christof van der Ven - You Were The Place

De Nederlandse muzikant Christof van der Ven levert een intiem en emotievol breakup album af, maar ook een album van een bijzondere schoonheid
Christof van der Ven liet Brabant een paar jaar geleden achter zich om zijn geluk te beproeven als muzikant in Ierland. Het heeft hem geen windeieren gelegd, want na een grote tour met Bear’s Den levert de Nederlandse muzikant nu een album af waarmee hij internationaal mee doet. You Were The Place staat vol met prachtig klinkende indie-folk, die zowel vol als uiterst sober kan klinken. Het past prachtig bij de bijzondere stem van Christof van der Ven, die op zijn nieuwe album een misgelopen liefdesrelatie van zich af zingt. You Were The Place komt door alle melancholie hard aan, maar verrast ook met songs vol fraaie accenten en diepgang.


Christof van der Ven verliet als jonge twintiger zijn Brabantse geboortedorp om zijn droom na te jagen. Hij vestigde zich in Ierland en probeerde zijn brood te verdienen als muzikant. Dat lukt tot nu toe heel aardig. 

De tegenwoordig vanuit Londen opererende Christof van der Ven mocht als support-act mee met een aantal Ierse bands en schopte het uiteindelijk zelfs tot tourlid van de zeer succesvolle Ierse band Bear’s Den. Verder maakte de Nederlandse muzikant vorig jaar het warm onthaalde soloalbum Empty Handed en nu is er dan een tweede album. 

Empty Handed kon mij vorig jaar nog niet volledig overtuigen, maar het deze week verschenen You Were The Place is een stuk beter. De Nederlandse muzikant maakt ook op zijn tweede album mooi verzorgde indie-folk, die hier en daar dicht tegen de muziek van het al eerder genoemde Bear’s Den schuurt, maar ook meer ingetogen of juist uitbundiger kan klinken. 

In de meest uitbundige momenten maakt Christof van der Ven de muziek die Coldplay had kunnen maken als het na het eerste album had gekozen voor introspectie in plaats van het grote gebaar, maar You Were The Place bevat ook een aantal zeer intieme songs die juist weer herinneren aan onder andere Fleet Foxes en aan de eerste stapjes van Bon Iver in de muziek (stapjes die ik overigens meer kan waarderen dan zijn meest recente werk). 

Bijgestaan door een aantal muzikale vrienden (onder wie leden van Bear’s Den en Matthew & The Atlas en de talentvolle multi-instrumentalist Emma Gatrill, die eerder dit jaar het album van Rozi Plain zo prachtig inkleurde) heeft Christof van der Ven een prachtig klinkend album opgenomen. Er is hoorbaar veel zorg besteed aan de arrangementen op en de productie van het album, de laatste van de hand van Marcus Hamblett (Villagers, Bear's Den), waardoor in alle songs veel moois is verstopt. You Were The Place klinkt hier en daar flink vol, maar het is ook een album dat ademt en intiem klinkt. 

Ook in vocaal opzicht is het tweede album van Christof van der Ven een sterk album. De Nederlandse muzikant beschikt over een bijzondere stem en het is een stem vol gevoel en emotie. Bij beluistering van You Were The Place slaat zich een deken vol melancholie om je heen. Dat is ook niet zo gek, want Christof van der Ven schreef de songs voor zijn nieuwe album na het stuklopen van een prille maar intense liefdesrelatie. Het maakt van You Were The Place een echt breakup album en het is in dit hokje een hele mooie. 

Het is bijzonder hoe warme, atmosferische en soms bijna sprookjesachtige klanken worden gecombineerd met zang vol pijn en teksten vol poëzie. Het voorziet het album van een bijzondere lading, zeker wanneer het tempo laag ligt en de instrumentatie relatief sober is gehouden, maar ook de grootser klinkende songs van Christof van der Ven kruipen makkelijk onder de huid. Het levert een album met internationale allure op, waarmee de Nederlandse muzikant bewijst dat hij een paar jaar geleden een verstandige keuze heeft gemaakt. Erwin Zijleman

De muziek van Christof van der Ven is ook verkrijgbaar via zijn bandcamp pagina: https://christofvanderven.bandcamp.com/album/you-were-the-place.