maandag 9 september 2019

Frankie Cosmos - Close It Quietly

Frankie Cosmos schudt de briljante popliedjes of flarden van popliedjes ook op haar nieuwe album weer uit de mouw en verleidt meedogenloos
Frankie Cosmos heeft over inspiratie kennelijk niet te klagen, want de New Yorkse singer-songwriter is alweer toe aan haar vierde album. Close It Quietly duurt bijna 40 minuten en in die 40 minuten komen maar liefst 21 songs voorbij. Het zijn songs die niet doen aan een zorgvuldige opbouw maar de essentie direct de wereld in slingeren. Een zwak voor lo-fi is daarom waarschijnlijk vereist om van dit album te kunnen houden, maar als dat zwak er is, is de liefde voor dit album al snel onvoorwaardelijk. Frankie Cosmos betovert ook dit keer met dromerige en fluisterzachte popliedjes met hier en daar een rauw randje. De 21 songs vliegen voorbij, maar je kunt er gelukkig bijna eindeloos naar blijven luisteren.


Ik heb al sinds de jaren 90 een haat-liefde verhouding met albums die in het hokje lo-fi worden geduwd. Aan de ene kant heb ik een enorm zwak voor charmante rammelpop of rammelrock en diepe bewondering voor songwriters die er in slagen om briljante popliedjes van twee minuten of nog minder te maken, maar aan de andere kant doet het ook altijd zeer om te moeten constateren dat flarden van een briljant popliedje met wat meer moeite hadden kunnen worden uitgewerkt tot een voor altijd memorabele popsong. 

Beide gevoelens komen ook weer op bij beluistering van het nieuwe album van Frankie Cosmos. Het alter ego van de New Yorkse singer-songwriter Greta Kline (dochter van acteur Kevin Kline) debuteerde een jaar of vijf geleden en is met Close It Quietly alweer toe aan haar vierde album. 

De albums van Frankie Cosmos duren steeds wat langer, maar bevatten ook steeds meer songs. Close It Quietly bevat 39 minuten muziek en in die 39 minuten komen maar liefst 21 songs voorbij, waarvan er slechts één boven de drie minuten klokt en zes songs de anderhalve minuut niet eens vol maken. 

Ondanks mijn gemengde gevoelens over lo-fi albums had ik een enorm zwak voor de vorige albums van Frankie Cosmos en ook Close It Quietly vind ik weer geweldig. De singer-songwriter uit New York maakt ook op haar nieuwe album fluisterzachte popsongs en rocksongs of flarden van popsongs of rocksongs en het zijn stuk voor stuk songs om te koesteren. 

Frankie Cosmos nam haar eerste twee albums in haar uppie op in haar New Yorkse slaapkamer, maar sinds het vorig jaar verschenen Vessel werkt ze met een band. Het zorgt voor een wat voller geluid, maar ondanks de bijdragen van haar band en de coproductie van de met name van Fleet Foxes en The War On Drugs bekende Gabe Wax, is Frankie Cosmos er ook op haar nieuwe album weer in geslaagd om de intimiteit die haar eerste albums zo bijzonder maakte te behouden. 

Close It Quietly bevat zoals gezegd 21 songs en het zijn vrijwel zonder uitzondering songs die lak hebben aan de conventies van het perfecte popliedje. Frankie Cosmos strooit driftig met honingzoete melodieën en geweldige refreinen en vergeet de voorzichtige opbouw van een song. Het is aan de ene kant jammer, want ik ben er van overtuigd dat de New Yorkse muzikante ook 21 perfecte popliedjes van drie minuten of meer af had kunnen leveren, maar aan de andere kant hebben de korte popsongs of flarden van popsongs op Close It Quietly een charme die nauwelijks is te weerstaan. 

Popsongs terugbrengen tot de essentie is een kunst en het is een kunst die Frankie Cosmos uitstekend beheerst. Frankie Cosmos heeft ook op haar vierde album weer een voorkeur voor dromerige popliedjes met fluisterzachte vocalen, maar ze kan ook uit de voeten met meer ingetogen folky songs en met redelijk ingetogen rocksongs vol verwijzingen naar de rockbands uit de jaren 90 als Throwing Muses of Belly. 

Gabe Wax heeft het wat rommelige geluid op de eerste albums van Frankie Cosmos omgetoverd tot een mooi verzorgd geluid, dat voldoende variatie biedt om de aandacht 21 songs lang vast te houden. Het had van mij ook best drie keer zo lang mogen duren, maar zo is het ook goed. Heel goed zelfs. Erwin Zijleman 

De muziek van Frankie Cosmos is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://ingridsuperstar.bandcamp.com.