vrijdag 6 september 2019

Suzy V - Sound Of The Sea

Van de stapel .....
Iedere week verschijnen stapels nieuwe albums. Ook na een strenge selectie is het veel meer dan ik kan plaatsen op deze BLOG, waardoor iedere week albums op de stapel terecht komen. Helaas komen deze albums hier over het algemeen niet meer af. Om de echte parels een tweede kans te geven, besteed ik vanaf nu op iedere vrijdag aandacht aan een album van de stapel dat echt veel te mooi is om te laten liggen.
Deze week.... Sound Of The Sea van Suzy V
Komt overigens op een goed moment, want later deze maand is Suzy V te zien tijdens de Popronde, zie https://www.popronde.nl/profiel/10348.

Suzy V overrompelt op haar debuut met een mix van aanstekelijke pop en Siciliaanse folk die betovert en bezweert
Luister naar de openingstrack van Sound Of The Sea en je bent om. De Amsterdamse singer-songwriter Suzy V creëert op haar debuut een volkomen uniek geluid, waarin invloeden uit de wat weemoedige Siciliaanse volksmuziek een belangrijke rol spelen. Het levert muziek op die garant staat voor mooie beelden op het netvlies en het stevig prikkelen van de fantasie. Suzy V maakt hiernaast aanstekelijke en soms jazzy pop, die wel wat doet denken aan Caro Emerald, wat niet zo gek is omdat Caro Emerald gitarist en producer Wieger Hoogendorp het debuut van Suzy V produceerde. Sound Of The Sea is een debuut dat overloopt van belofte, maar het is ook een debuut dat je meerdere malen verbaast en betovert.


Hoeveel debuterende muzikanten maken met de eerste noten van hun debuut direct een onuitwisbare indruk? Het zijn er niet heel veel denk ik, maar de Nederlandse singer-songwriter Suzy V doet het. 

Haar debuut Sound Of The Sea opent met mediterrane klanken, die je onmiddellijk de set van The Godfather op sleuren, al is dat vooral mijn associatie. Helemaal onzinnig is die associatie overigens niet. Suzy V kwam via haar half-Italiaanse moeder in aanraking met de Siciliaanse folk en nam de liefde voor de muziek van dit prachtige Italiaanse eiland over. 

Het is muziek vol warme klanken en zonnestralen maar het is ook muziek vol melancholie, want ook daaraan is op het Italiaanse eiland dankzij de gewelddadige geschiedenis geen gebrek. Het is muziek die prachtig past bij de uitstekende zang van Suzy V en het is muziek die haar debuut voorziet van een uniek eigen geluid, dat in de openingstrack Gone Tomorrow van een bijzondere schoonheid is. 

Invloeden uit de Siciliaanse folkmuziek keren met grote regelmaat terug op Sound Of The Sea en voorzien het album van Suzy V van een beeldend of zelfs filmisch karakter. Luister naar de muziek van Suzy V en de bijzondere beelden verschijnen bijna vanzelf op het netvlies. Zeker wanneer de Amsterdamse singer-songwriter het tempo laag houdt, maakt ze indruk met gevoelige zang die uitstekend gedijt in het bijzondere klankentapijt op het album, dat hier en daar opschuift richting Portishead.

Sound Of The Sea is vaak een wat donker en bezwerend album, maar het debuut van Suzy V heeft ook een lichtvoetige kant. Wanneer de Nederlandse singer-songwriter kiest voor aanstekelijke pop of uptempo jazzy songs, hoor je goed dat ze het album samen met de van Caro Emerald bekende Wieger Hoogendorp heeft gemaakt. 

Het is niet zo makkelijk om lekker in het gehoor liggende popliedjes te combineren met zoveel Siciliaanse melancholie, maar op het debuut van Suzy V vloeien de twee werelden op bijna organische wijze samen. Het levert een album op dat zoals gezegd direct een onuitwisbare indruk maakt en dat vervolgens makkelijk de aandacht vast weet te houden. 

De jazzy en poppy songs op het album hebben wat mij betreft een wat minder bijzonder geluid en spreken me daarom net wat minder aan, maar ook in deze songs houdt de jonge Suzy V zich als zangeres moeiteloos staande. 

Het geluid van Wieger Hoogendorp is dankzij Caro Emerald inmiddels wereldberoemd en ook op Sound Of The Sea steekt het in productioneel en instrumentaal opzicht allemaal knap in elkaar, al zijn een aantal wat meer pop georiënteerde songs wat minder onderscheidend. Het is een overigens zeer beperkt aantal mindere momenten dat absoluut wordt gecompenseerd door de momenten waarin Suzy V uitpakt met haar Siciliaanse roots. 

In die songs lijkt de Amsterdamse singer-songwriter bij de hand genomen door Ennio Morricone of een andere grote Italiaanse componist en maakt ze muziek die van alles met je doet en die nieuwsgierig maakt naar alles wat Suzy V nog voor je in petto heeft. Suzy V is overigens het alter ego van Suzanne ten Brink en ze is inderdaad de dochter van een bekende tv-presentator. Dat zou best een handige kruiwagen kunnen zijn, maar die heeft Suzy V met al haar talent en het unieke geluid op Sound Of The Sea helemaal niet nodig. Wat een bijzonder album. Erwin Zijleman