maandag 16 september 2019

Ric Ocasek (1944-2019)


Ric Ocasek werd geboren in Baltimore, groeide op in Cleveland, maar verhuisde naar Boston toen hij begin jaren 70 als fulltime muzikant aan de slag ging. De Amerikaanse muzikant speelde in eerste instantie in een niet al te succesvolle folk band, maar raakte geïnspireerd door alternatieve bands als The Velvet Underground en Roxy Music en door de frisse wind die de New Yorkse new wave in de tweede helft van de jaren 70 door de popmuziek liet waaien. 


Toen die frisse wind ook Boston bereikte formeerde Ocasek met een aantal bevriende muzikanten The Cars. Het titelloze debuut van de band verscheen in 1978 en was, mede door de hitsingle My Best Friend’s Girl, direct een voltreffer. De aanstekelijke muziek van The Cars deed het niet alleen uitstekend bij de liefhebbers van de Amerikaanse new wave, maar wist ook een breed popmuziek te verleiden. 

De populariteit van The Cars zakte na het uitstekende tweede album Candy-O helaas wat in, maar kreeg weer een boost met het in 1984 verschenen Heartbeat City, waarop onder andere de singles You Might Think en Drive waren te vinden. Ric Ocasek was inmiddels ook begonnen aan een solocarrière, waardoor er van The Cars na de opleving halverwege de jaren 80 helaas weinig meer werd vernomen. 

Ric Ocasek maakte uiteindelijk een stapeltje prima soloplaten, maar deze wisten het succes van de albums van The Cars nooit te benaderen. Ocasek was succesvoller als producer voor onder andere Guided By Voices, Hole, Jonathan Richman en vooral Weezer, maar hij schreef toch het liefst zijn eigen songs. 

Dat de Amerikaanse muzikant het schrijven van geweldige songs niet was verleerd, liet hij horen op het in 2011 verschenen comeback album van The Cars, Move Like This, dat herinnerde aan de hoogtijdagen van de band. Het was een album dat naar veel meer smaakte, maar dat meer bleef helaas uit. Ric Ocasek overleed gisteren op 75-jarige leeftijd. Erwin Zijleman