vrijdag 13 september 2019

Dakota - Here's The 101 On How To Disappear

Van de stapel .....
Iedere week verschijnen stapels nieuwe albums. Ook na een strenge selectie is het veel meer dan ik kan plaatsen op deze BLOG, waardoor iedere week albums op de stapel terecht komen. Helaas komen deze albums hier over het algemeen niet meer af. Om de echte parels een tweede kans te geven, besteed ik vanaf nu op iedere vrijdag aandacht aan een album van de stapel dat echt veel te mooi is om te laten liggen.
Deze week.... Here's The 101 On How To Disappear van de Amsterdamse band Dakota.

Eerder dit jaar verscheen het debuut en mogelijk ook direct de zwanenzang van de Amsterdamse band Dakota en wat is het een prachtplaat
Vele maanden lag het debuut van de Nederlandse band Dakota op de stapel, mar toen ik het album eindelijk beluisterde was ik direct verliefd. Het is een album dat extra lading krijgt door het trieste verhaal dat komt met het album van de Amsterdammers en dat naar grote hoogten groeit door al het moois op het album. Here's The 101 On How To Disappear is een vast vol tegenstrijdigheden, dynamiek en avontuur, maar de songs van Dakota zijn ook songs van het type dat je onmiddellijk wilt omarmen en koesteren. Er zijn dit jaar wel meer goede debuten verschenen, maar er zijn er niet veel zo goed als dit prachtdebuut, dat hopelijk geen zwanenzang wordt.


Inmiddels alweer vele maanden geleden kreeg ik via een lezer van deze BLOG de tip om eens naar het debuut van de Nederlandse band Dakota te luisteren. Dat kwam er vanwege het enorme aanbod van nieuwe muziek helaas steeds maar niet van, maar onlangs kwam ik de naam van de band weer tegen op een lijstje met albums die ik nog eens moest beluisteren. Toen ik dat deed was ik vrij snel onder de indruk van Here's The 101 On How To Disappear, het debuut van de Amsterdamse band. 

Na wat onderzoek op het Internet kwam ik vervolgens al snel het trieste verhaal tegen dat samengaat met de release van dit debuut. Dakota werd een paar jaar geleden opgericht door vier vriendinnen en kwam in eerste instantie niet echt van de grond, tot de band verscheen in een succesvolle Nederlandse film. Vervolgens ging het lopen voor Dakota en kon de band haar debuut opnemen. Here's The 101 On How Yo Disappear verscheen aan het begin van het jaar en werd goed ontvangen. Er leek een gouden toekomst aan te breken voor de Amsterdamse band, maar het succes leverde ook een hoop druk op. De zangeres van de band had al een leven van psychische problemen achter zich en kon de druk van het succes niet aan. 

Haar drie vriendinnen in de band deden wat vriendinnen in zo’n geval moeten doen. Ondanks het aanstormende succes werd de stekker uit Dakota getrokken, waarmee het zo veelbelovende debuut ook direct de zwanenzang van de band lijkt te worden. Het is doodzonde, want het debuut van de Amsterdamse band is een geweldig debuut. 

Dakota maakt op Here's The 101 On How To Disappear even aanstekelijke als stekelige indie-rock waarin uiteenlopende invloeden zijn verwerkt. De band heeft zich absoluut laten inspireren door dreampop uit de jaren 90, maar doet gelukkig veel meer dan het reproduceren van het inmiddels uit duizenden herkenbare dreampop geluid. Dakota vermengt invloeden uit de dreampop met indie-rock, postpunk en psychedelica, maar citeert ook uit de archieven van onder andere de Westcoast pop en de garagerock, om nog maar eens twee genres te noemen. 

De Amsterdamse band verrast met songs die zich direct genadeloos opdringen, maar het zijn ook songs vol avontuur. De ruimtelijke gitaarlijnen op het album doen steeds iets dat je niet verwacht en hetzelfde geldt voor de ritmes en de baslijnen op Here's The 101 On How To Disappear. Dakota klinkt het ene moment tegendraads of op zijn minst stekelig, maar verleidt een paar noten later met geweldige melodieën of onweerstaanbare refreinen. 

De twee kanten die je hoort in de muziek van de Amsterdamse band hoor je ook in de zang, die zwoel en verleidelijk, maar ook onderkoeld en melancholisch kan klinken. Het doet me meer dan eens denken aan de muziek van Warpaint, maar Dakota is er ook absoluut in geslaagd om een eigen geluid te creëren. Het is een geluid dat ook nog eens prachtig is opgenomen, want op Here's The 101 On How To Disappear hoor je alle details en buitelen de instrumenten op bijzondere wijze over elkaar heen. 

Sinds ik het debuut van Dakota heb ontdekt ben ik langzaam maar zeker verliefd geworden op het album. Steeds weer ben ik onder de indruk van de dynamiek op het album, van de manier waarop lieflijk om kan slaan in rauw, van de emotievolle zang en de bijzondere koortjes, van het geweldige gitaarwerk op het album en van de songs die stuk voor stuk zijn begonnen als ruwe diamanten, maar die inmiddels stralen en fonkelen. 

Het maakt het feit dat Dakota de titel van haar debuut wel erg serieus heeft genomen alleen maar pijnlijker. De Amsterdamse band heeft eerder dit jaar een prachtdebuut afgeleverd, maar moest er noodgedwongen mee stoppen voor het album goed kon landen. Hopelijk zien we deze prachtband nog eens terug. Erwin Zijleman

Een fysieke release is er helaas nooit gekomen, maar de digitale versie van het debuut van Dakota is verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://musicdakotamusic.bandcamp.com/album/heres-the-101-on-how-to-disappear.