woensdag 18 september 2019

Humbird - Pharmakon

Humbird levert een wonderschoon debuut af dat het hart verwarmt met mooie folky songs en de fantasie prikkelt met een hele bijzondere instrumentatie
Direct toen de eerste noten van het debuut van de Amerikaanse band Humbird uit de speakers kwamen was ik overtuigd van de kwaliteiten van het album en sindsdien is Pharmakon alleen maar mooier en indrukwekkender geworden. De band rond singer-songwriter Siri Undlin maakt aan de ene kant sobere folk, maar maakt op hetzelfde moment ook avontuurlijke en soms experimentele muziek vol verrassende wendingen. De beide kanten van de muziek van de band uit Minneapolis versterken elkaar op fascinerende wijze. Het ene moment hoor je met veel gevoel vertolkte songs, het volgende moment word je betoverd door de vele bijzondere accenten die de songs van de band onderscheiden van alles dat er al is. Razendknap album.


Een tijdje geleden kreeg ik de tip om eens naar het debuut van Humbird te luisteren. Toen ik dat niet veel later deed, wist ik direct dat ik een gouden tip had gekregen. 

Humbird is een band uit Minneapolis, Minnesota, met singer-songwriter Siri Undlin als belangrijkste lid. Pharmakon is het debuut van de band en het is een bijzonder fraai debuut. Het is een debuut dat vooral in het hokje folk zal worden geduwd, maar Humbird maakt zeker geen alledaagse folk. 

De meeste songs op Pharmakon zijn uiterst ingetogen en worden gedragen door de mooie en warme stem van Siri Undlin. De Amerikaanse singer-songwriter heeft zich absoluut laten inspireren door Joni Mitchell en een aantal folkies uit vervlogen tijden, maar ze heeft het debuut van haar band ook absoluut voorzien van een eigentijds geluid, dat me ook meer dan eens doet denken aan de briljante albums van Aimee Mann. 

De instrumentatie op het debuut van Humbird is over het algemeen ingetogen, maar het is ook een instrumentatie die buiten de gebaande paden probeert te treden wanneer dat mogelijk is. De klanken van de akoestische gitaar worden dan tijdelijk verlaten en maken plaats voor wonderschone uitstapjes van onder andere bas, pedal steel, viool, elektrische gitaar en keyboards. Het voorziet de aardse folky klanken hier en daar van een donkere wolk en incidenteel van uitbundige zonnestralen. 

De prachtige stem van Siri Undlin cirkelt fraai om alle bijzondere accenten in de instrumentatie heen en bezweert zoals de beste folkies in de jaren 70 dat konden. Pharmakon bevat negen songs en duurt helaas slechts net wat meer dan een half uur, maar het is een half uur dat doet uitzien naar veel meer. Er gebeurt overigens zoveel op het album dat het veel langer lijkt te duren dan die schamele 30 minuten. 

Het is knap hoe Humbird muziek maakt die uiterst sober aanvoelt, maar ondertussen ook behoorlijk complex in elkaar steekt. Invloeden uit de folk domineren op het album, maar Siri Undlin en haar bandleden maken ook een aantal uitstapjes richting jazz, wat warme toevoegt aan de muziek van de Amerikaanse band. 

Pharmakon is een album vol songs die zich onmiddellijk als een warme deken om je heen slaan, maar het zijn ook songs die je blijven betoveren en verbazen met uiterst subtiele en zonder uitzondering betoverend mooie details. In iedere song op het album voegt Humbird weer een bijzondere extra dimensie toe aan haar muziek en met iedere song onderscheidt de band uit Minneapolis zich weer wat meer van de vele soortgenoten in het genre. 

Hiermee ben ik er nog niet. Sir Undlin beschikt niet alleen over een prachtige stem, maar schrijft ook mooie teksten, die ze vol gevoel voordraagt. “A beautifully complex album” las ik op een Amerikaanse website en dat is een mooie omschrijving van een album dat zich steeds nadrukkelijk opdringt en steeds weer wat mooier wordt. 

Ondanks alle complexiteit is Pharmakon overigens zeker geen ontoegankelijk album; het experimentele karakter van een deel van de instrumentatie staat volledig in dienst van de songs op het album. Heel veel aandacht trekt Humbird helaas nog niet met dit mooie debuut, maar ik durf Pharmakon wel alvast te scharen onder de meest bijzondere debuten van het jaar. Erwin Zijleman

De fysieke versie van het debuut van Humbird is in Nederland niet makkelijk te bemachtigen, maar is verkrijgbaar via de website van de band: https://humbird.bigcartel.com/products.