vrijdag 4 december 2020

Price - Timesaver

De Groningse band Price verrast met een gitaarplaat die continu vermaakt met heerlijke gitaarsongs, maar die ook de fantasie eindeloos prikkelt met steeds weer andere invloeden en wendingen
Price trekt voor haar debuut Timesaver veertig minuten uit en verschiet in die veertig minuten vaker van kleur dan een natuurfilm van David Attenborough. De muziek van Price is zonnig en donker tegelijk, heeft lak aan genres en springt met zevenmijlslaarzen door de tijd. Het lijkt soms op van alles, maar het volgende moment weer op helemaal niets. Timesaver is een vat vol tegenstrijdigheden, maar wat is het een lekkere en ook avontuurlijke gitaarplaat. Het is een gitaarplaat die vaak citeert uit de jaren 90, maar voor je het weet zit je toch weer in de jaren 60. Soms compleet ongrijpbaar, maar altijd bijzonder aangenaam. Prachtdebuut.


Het regent deze week fraaie debuten van Nederlandse bands. De volgende in de rij is van de Groningse band Price. Deze band heeft met Timesaver echt een geweldige gitaarplaat afgeleverd. 
Timesaver opent donker of zelfs duister met indringende klanken, tot het gitaargeweld losbarst. Het is gitaargeweld dat je in eerste instantie vooral mee terug neemt naar de jaren 90, toen gruizige gitaarplaten nog veel frequenter werden gemaakt dan nu het geval is. 

Price bouwt direct een behoorlijk hoge gitaarmuur op, maar verrast ook onmiddellijk met melodieuze passages en invloeden uit de psychedelica (soms bijna Beatlesque), wat herinneringen oproept aan zeer uiteenlopende memorabele albums, variërend van shoegaze tot indie-rock. Het komt, mede door de productie, behoorlijk overweldigend uit de speakers, maar je hoort ook direct dat Price veel meer is dan de zoveelste deelnemer aan een wedstrijdje gitaarmuren opbouwen. 

Timesaver blijkt al snel een verassend veelzijdige gitaarplaat. Na het donkere en dreigende geluid van de openingstrack, komt de band uit Groningen in de tweede track op de proppen met een springerige en stekelige track, die ook nog wat invloeden van legendarische bands als The Feelies en King Crimson (post-prog) verraadt, maar die ook uit de voeten kan met de betere indie-rock uit de jaren 90. 

Ik hou op zich wel van de rechttoe rechtaan 90s gitaarplaten die je af en toe terug hoort op Timesaver van Price, maar het avontuur en de veelzijdigheid van het debuut van de Groningse band, maken het album een stuk interessanter en zorgen ervoor dat het album zich makkelijk weet te onderscheiden van al die recent verschenen albums die de albums van gitaarbands uit de jaren 90 nauwgezet reproduceren. 

Timesaver is al snel een aangenaam vat vol tegenstrijdigheden. Shoegaze, noiserock, indie-rock, grunge, psychedelica, jangle pop, postpunk het komt alleen in de eerste twee tracks al allemaal voorbij, maar het debuut van Price past in geen van alle hokjes. Wanneer de Groningse band in de derde track kiest voor behoorlijk ingetogen klanken is dat al geen verrassing meer, maar knap is het natuurlijk wel. Veelzijdigheid went snel kennelijk. 

In de tracks die volgen blijft Price er andere invloeden bij slepen met altijd een hoofdrol voor geweldig gitaarwerk. Van Smashing Pumpkins in haar beste dage, tot Ride, tot Daryll-Ann tot Pavement en Guided By Voices en wat eigenlijk niet. 

Iedere track klinkt weer anders en iedere track is leuk. En ondanks het feit dat Price van de hak op de tak springt en er werkelijk van alles bij sleept, tot zelfs progrock aan toe, is Timesaver een verrassend consistent klinkend album. Een consistent klinkend album dat het avontuur niet schuwt en net zo makkelijk uit de jaren 60 als uit de jaren 90 citeert, dat wel. 

Het is steeds weer het gitaarwerk dat de aandacht trekt, maar ook de rest van de instrumentatie weet steeds de fantasie weer aangenaam te prikkelen. Soms is het aardedonker, soms verrassend zonnig, soms loodzwaar maar net zo makkelijk vederlicht en steeds weer sta je op het verkeerde been, maar op hetzelfde moment is het debuut van Price zo’n gitaarplaat waarvan er momenteel veel te weinig gemaakt worden. Veertig minuten word je afwisselend ruw en teder heen en weer geslingerd en hierna ben je fan. Erwin Zijleman

De muziek van Price is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://priceband.bandcamp.com/album/timesaver.


Timesaver van Price is verkrijgbaar via de Mania webshop: