woensdag 2 december 2020

Slow Worries - Careful Climb

De Amsterdamse band Slow Worries heeft een gitaarplaat gemaakt vol echo’s uit de jaren 90, vol geweldig gitaarwerk, met prima zang en ook nog eens vol aanstekelijke songs
Gitaarplaten zoals die in de jaren 90 werden gemaakt krijgen de afgelopen jaren weer wat meer waardering en vinden daarom gelukkig ook weer navolging. De Amsterdamse band Slow Worries laat zich op haar debuut Careful Climb stevig inspireren door de betere gitaarmuziek uit de jaren 90, maar klinkt ook eigentijds. Bij eerste beluistering vallen vooral het heerlijke gitaarwerk en de overtuigende zang op, maar niet veel later hoor je dat de Amsterdamse band ook uitstekende songs schrijft, die niet alleen eindeloos vermaken, maar ook de fantasie prikkelen. Het is de tijd van gezapige kerstalbums, maar gelukkig komt er ook fraai gitaargeweld als dat van Slow Worries voorbij.


In de laatste weken van het jaar komt er meestal niet al te veel bijzonders meer uit, maar de Nederlandse muziekscene lijkt daar dit jaar lak aan te hebben. En geef ze eens ongelijk in een tijd waarin niet veel meer kan dan muziek opnemen. Er verschenen deze week daarom nogal wat leuke albums van eigen bodem, waaronder het debuut van de Amsterdamse band Slow Worries, dat na een aantal jaren werk dan eindelijk in de winkel ligt. 

Er wordt dit jaar nogal eens terug gegrepen op muziek uit de jaren 90 en ook Careful Climb van Slow Worries is niet vies van invloeden uit dit decennium. Ik pik Dinosaur Jr. en The Breeders er even uit als relevant vergelijkingsmateriaal, maar de lijst met potentieel vergelijkingsmateriaal zou ook met gemak deze hele recensie kunnen vullen. 

De Amsterdamse band komt op haar debuut op de proppen met een lekker stevig gitaargeluid, dat meer dan eens refereert naar de betere indie-rock uit de jaren 90. Het is een gitaargeluid dat, mede dankzij het in de gelederen hebben van twee gitaristen, verrassend vol klinkt en ondanks het feit dat af en toe behoorlijk hoge gitaarmuren worden opgebouwd, komt dit gitaargeluid ook verrassend gedetailleerd uit de speakers. 

In muzikaal opzicht is het, zeker voor de liefhebbers van gitaarplaten, smullen, maar ook in vocaal opzicht heeft Slow Worries een sterke troef in handen. Zangeres Maaike Munting is met haar krachtige stem het gitaargeweld meer dan eens de baas en ze slaagt er bovendien in om veel gevoel en expressie in haar stem te leggen, wat de impact van de muziek van Slow Worries verder vergroot. 

Met het werkelijk geweldige gitaarwerk en de overtuigende zang heeft Slow Worries al twee sterke wapens in handen, maar zonder kwalitatief goede songs wordt het niks. Ook in het schrijven van goede songs is de Amsterdamse band, die overigens bestaat uit gelouterde muzikanten en ex-leden van bands als HOWRAH en Apneu, echter zeer bedreven. De uptempo songs op Careful Climb gaan er stuk voor stuk in als koek en blijven ook bij herhaalde beluistering leuk en interessant. 

De criticus zal beweren dat Slow Worries op haar debuut niet veel nieuws doet. Dat is misschien ook wel zo, maar hoeveel albums met dit soort gitaarmuziek worden er tegenwoordig nog gemaakt? Echt veel te weinig als je het mij vraagt. Bovendien vindt de Nederlandse band op Careful Climb een fraai evenwicht tussen stevig gitaarwerk en bijzonder lekker in het gehoor liggende songs en dat is een kwaliteit die schaars genoeg is om het debuut van Slow Worries vol liefde te omarmen. Careful Climb is bovendien veel meer dan jaren 90 retro en legt flink wat accenten die meer bij het heden dan de jaren 90 horen. 

Tien songs in 28 minuten, het is niet veel, maar het zijn wel 28 minuten vol energie die in razend tempo aan je voorbij trekken. Op een of andere manier is een klein half uur ook wel genoeg, al is het maar omdat de Amsterdamse band nu een album heeft afgeleverd dat niet verslapt. En als het niet genoeg is, zet je Careful Climb gewoon nog eens op, om te concluderen dat de songs van Slow Worries alleen maar leuker worden. 

De winterslaap in de muziek lijkt in de meeste landen al begonnen, maar in Nederland worden we gelukkig nog ruw wakker geschud, bijvoorbeeld door het prima debuut van Slow Worries. Heerlijke plaat. Erwin Zijleman

De muziek van Slow Worries is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://slowworries.bandcamp.com/album/careful-climb-2.


Careful Climb van Slow Worries is verkrijgbaar via de Mania webshop:
LP, 17,99 euro