zaterdag 12 december 2020

Taylor Swift - Evermore

Taylor Swift maakte, echt totaal onverwacht, met Folkore een van de allerbeste albums van 2020 en doet er met het al even plotseling verschenen Evermore gewoon nog een schepje bovenop
Taylor Swift was voor mij nooit veel meer dan een “guilty pleasure”, tot afgelopen zomer Folkore verscheen. Folklore is een singer-songwriter album van een ontzettend hoog niveau en duikt dan ook niet voor niets op in heel veel jaarlijstjes. In deze inmiddels verschenen jaarlijstjes is natuurlijk geen plek voor het al even plotseling verschenen Evermore, maar na flink wat keren horen sla ik het tweede 2020 album van Taylor Swift misschien nog wel hoger aan. Evermore is in productioneel, muzikaal en vocaal opzicht een geweldig album en het is ook nog een album met songs die je vanaf de eerste keer horen voorgoed wilt koesteren. Taylor Swift was misschien een “guilty pleasure”, maar wat ben ik onder de indruk van Folklore en het misschien nog wel betere Evermore.


Dat Taylor Swift twee gezichten heeft wisten we al een aantal jaren. De Amerikaanse muzikante debuteerde ooit als countryzangeres, maar transformeerde na een paar succesvolle jaren moeiteloos in een nog veel succesvollere popprinses. In de zomer van dit jaar kwam er nog een derde gezicht bij, want gedurende de Amerikaanse corona lockdown stampte Taylor Swift samen met onder andere The National voorman Aaron Dessner een prachtig album uit de grond. 

Het uitvoerig geprezen Folklore duikt deze weken hoog op in nogal wat jaarlijstjes en daar valt echt helemaal niets op af te dingen. Folklore kwam deze zomer uit het niets en kreeg deze week, wederom uit het niets, gezelschap van een nieuw album, Evermore. 

Ook voor Evermore (officieel gespeld zonder hoofdletters, maar daar slaat mijn grammaticacontrole van op hol) deed Taylor Swift weer een beroep op Aaron Dessner en ook Justin Vernon (aka Bon Iver) en topproducer Jack Antonoff zijn wederom van de partij. Aaron Dessner trommelde voor een van de tracks op het album The National op, terwijl in andere tracks Bon Iver en het trio HAIM zijn te horen. 

In muzikaal opzicht ligt Evermore in het verlengde van Folklore. Voor Taylor Swift begrippen zijn zowel de instrumentatie als de productie ook dit keer betrekkelijk sober te noemen. Beiden zijn bovendien zeer smaakvol en schuwen het avontuur niet. Het zijn verder ook dit keer de details die er toe doen, met een speciale vermelding voor het bijzonder fraaie gitaarwerk op het album. 

Ook de zang op Evermore is vergelijkbaar met die op Folklore. Het is zang zonder opsmuk en het is zang die laat horen dat Taylor Swift een geweldige zangeres is, wat onder de wat schreeuwerige producties van haar popalbums wel eens ondersneeuwde. 

Toen het nieuwe album van Taylor Swift 24 uur voor de release werd aangekondigd, kon ik me niet voorstellen dat Evermore zou kunnen tippen aan het geweldige Folkore, maar nu het nieuwe album voor de zoveelste keer voorbij komt, denk ik dat Taylor Swift het toch geflikt heeft. 

Evermore is in alle opzichten een fantastisch album. De instrumentatie en productie zijn prachtig en strelen het oor en prikkelen de fantasie een uur lang uitvoerig. Taylor Swift zingt prachtig en heeft een serie geweldige songs geschreven, die ook in tekstueel opzicht interessant zijn. 

Voor mij geldt persoonlijk dat hoe ingetogener de songs van Taylor Swift zijn hoe mooier (het wonderschone Champagne Problems is voor mij een van de hoogtepunten op het album en er staan meer songs op het album die worden gedragen door piano en zang), maar ook de wat voller ingekleurde en geproduceerde songs zijn stuk voor stuk kunststukjes. 

Taylor Swift is als countryzangeres en als popprinses met de nodige scepsis ontvangen, maar de twee albums die de Amerikaanse singer-songwriter dit jaar heeft afgeleverd hebben zelfs haar grootste critici tot zwijgen gebracht en dat ondanks het feit dat ze de toegankelijke pop zeker niet helemaal heeft afgezworen op Folklore en Evermore. 

De corona pandemie heeft het afgelopen jaar gezorgd voor heel veel ellende, maar het heeft Taylor Swift geïnspireerd tot twee fantastische albums, waarvan Evermore op dit moment mijn favoriet is. Iedereen die een jaar geleden had beweerd dat Taylor Swift in 2021 met twee albums hoog in mijn jaarlijstje zou eindigen had ik zonder enige twijfel voor gek verklaard, maar het gaat absoluut gebeuren. Erwin Zijleman


Evermore van Taylor Swift is verkrijgbaar via de Mania webshop: