donderdag 17 december 2020

Alaska Reid - Big Bunny

Alaska Reid debuteert niet op het meest gelukkige moment, maar maakt wel indruk met een fraai klinkend debuut dat zich soepel beweegt tussen pop en rock en tussen indie en mainstream
Alaska Reid timmert al heel wat jaren aan de weg, maar debuteert deze week dan eindelijk als solomuzikant met het fraaie Big Bunny. Het is een debuutalbum waarvoor de jonge Amerikaanse singer-songwriter maar liefst twee topproducers wist te strikken en dat hoor je. Big Bunny heeft echter meer te bieden dan een fraai geluid. Alaska Reid is gezegend met een mooi en opvallend stemgeluid, schrijft persoonlijke songs en laat zich met haar muziek bovendien geen moment in een hokje duwen. Soms klinkt ze als een ervaren popprinses, soms als een rauwe rockchick, maar Big Bunny kan ook folky klinken en kan nog ook allerlei andere kanten op. Veelbelovend debuut als je het mij vraagt.


Tussen de nieuwe releases van deze week kwam ik Big Bunny van Alaska Reid tegen. Ik lees verder maar weinig over het debuutalbum van de singer-songwriter uit Los Angeles, maar ik ben inmiddels zelf zeer gecharmeerd van dit album. 

Alaska Reid groeide op in Montana, maar verruilde het Amerikaanse platteland voor het zonnige Californië om al op jonge leeftijd haar geluk in de muziek te beproeven. Een jaar of acht geleden trok ze korte tijd deze aandacht, maar de toen pas 16 jaar oude Alaska Reid slaagde er niet in om in de spotlights te blijven en keerde terug naar Montana, waarna ze weer opdook met de band Alyeska, die mij overigens nooit is opgevallen. 

Acht jaar na haar eerste momenten in de spotlights is Alaska Reid terug met een lekker eigenwijs debuutalbum. Big Bunny wordt hier en daar een EP genoemd, maar met negens songs in 32 minuten vind ik het toch meer een album. 

Het is een album dat afwisselend in de hokjes pop en rock kan worden geduwd. Alaska Reid manifesteert zich met enige regelmaat als een echte popprinses, maar op hetzelfde moment zijn de meeste van haar songs toch te eigenzinnig en/of te stevig om echt goed te gedijen in het hokje pop. De Amerikaanse singer-songwriter flirt op die momenten met indie-rock, maar om in dat hokje volledig serieus genomen te worden bevat haar muziek weer net wat teveel invloeden uit de pop. 

Het betekent dat Alaska Reid zomaar tussen wal en schip kan vallen, maar aan de andere kant zou ze ook zomaar op kunnen vallen met een eigen geluid, al is opvallen met nieuwe muziek in december niet zo heel makkelijk helaas. 

Bij beluistering van Big Bunny valt direct op dat het debuutalbum van Alaska Reid in productioneel opzicht bijzonder knap in elkaar steekt. Alaska Reid is of was de vriendin van A. G. Cook, momenteel een van de meest gewilde producers in het popsegment en onder andere bekend van Charli XCX. 

Deze A.G. Cook drukt een stevig stempel op het debuut van Alaska Reid, die bovendien de onder andere van The xx, Vampire Weekend en Adele bekende Rodaidh McDonald wist te strikken voor haar debuut. 

Het debuut van Alaska Reid klinkt door de bijdragen van twee topproducers prachtig en schakelt steeds fraai tussen pop en rock en tussen indie en mainstream. In muzikaal opzicht klinkt het allemaal prachtig en ook voldoende eigenzinnig, maar Alaska Reid heeft zelf ook nog flink wat te bieden. 

Ze beschikt over een mooi en bijzonder stemgeluid, dat zich al net zo fraai beweegt tussen pop en rock. De jonge Amerikaanse singer-songwriter vertolkt haar songs vol gevoel en vuur en kan zowel prachtig ingetogen als voorzichtig rauw zingen. 

Het zijn uitersten die ook steeds weer terug komen in de knappe songs van Alaska Reid. Het zijn songs die makkelijk verleiden, maar het zijn ook songs die vaak wat stekelig klinken en die bovendien moeiteloos schakelen tussen gruizige rock, groots klinkende pop of eigenzinnige indie-pop of folk, maar hier en daar ook nog een vleugje 90s indierock bevatten. 

Alaska Reid vertelt op haar zo fraai klinkende debuut ook nog eens persoonlijke verhalen, wat de totaalscore voor Big Bunny nog wat verder optilt. Ik lees er zoals gezegd heel weinig over, maar Alaska Reid verdient absoluut haar plekje tussen de vele jonge en eigenzinnige vrouwelijke singer-songwriters van het moment. Erwin Zijleman

De muziek van Alaska Reid is verkrijgbaar via bandcamp: https://alaskareid.bandcamp.com/album/big-bunny.