zaterdag 5 december 2020

Trees - Trees (50th Anniversary box-set)

De Britse band Trees timmerde vijftig jaar geleden met weinig succes aan de weg, maar maakte geweldige muziek, wat goed is te horen op de deze week verschenen en zeer fraaie box-set
Trees wordt achteraf bezien gerekend tot de pioniers van de acid-folk, maar toen de band in 1970 opdook, was het succes zo beperkt dat de band al na twee albums uit elkaar viel. Alles dat Trees heeft gemaakt is te horen op de albums in de mooie box-set Trees. Trees maakte folkrock zoals haar soortgenoten die maakten, maar verrijkte deze folkrock met invloeden uit met name de psychedelica. De gitaren mogen hier en daar flink uithalen, wat prachtig contrasteert met de heldere stem van de zangeres van de band. Ik ben normaal gesproken geen groot liefhebber van traditionele Britse folk, maar de muziek van Trees is rauw en spannend. Het is bijna niet te begrijpen dat deze band in 1970 geen voet aan de grond kreeg.


Deze week verscheen een box-set van de band Trees. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit van de band had gehoord, maar op een of andere manier sprak de cover me aan en begon ik te luisteren naar de muziek van de Britse band, die in 1968 in Londen werd geformeerd en in 1970 debuteerde met het album The Garden of Jane Delawney. Dat album werd een jaar later gevolgd door het tweede album On The Shore, waarna de Britse band door een gebrek aan succes al snel uit elkaar viel. 

Het is dus niet zo gek dat ik nog nooit van Trees had gehoord, maar 50 jaar na de release van de eerste muziek van de band, heb ik Trees alsnog ontdekt. De band uit Londen maakt muziek die absoluut thuis hoort in het hokje folk. Het is muziek die associaties oproept met die van soort- en tijdgenoten als The Fairport Convention, Steeleye Span en Pentangle, maar Trees klinkt toch ook anders. 

Dat hoor je direct in de openingstrack, overigens ook de openingstrack van het debuutalbum van de band, waarin de gitaren een stuk steviger klinken dan in de meeste andere folkrock van dat moment en waarin ook meer invloeden uit de psychedelica doorklinken. Trees wordt geschaard onder de pioniers van de zogenaamde “acid folk” en waarom dat zo is wordt snel duidelijk. 

Trees klinkt echter niet alleen rauw en zweverig, maar ook als een Britse folkband uit de jaren 70. Dat is vooral de verdienste van de bijzondere stem van zangeres Celia Humphris, die af en toe wel wat doet denken aan de grote Sandy Denny, maar die zich ook makkelijk staande houdt tussen de af en toe stevig klinkende gitaren. 

Zeker wanneer Trees zich beperkt tot meer ingetogen klanken en alles aan komt op de pastoraal klinkende stem van de frontvrouw van de band, is Trees niet ver verwijderd van de groten uit de Britse folk en folkrock uit de vroege jaren 70, maar psychedelische uitstapjes zijn nooit ver weg. Trees staat dan garant voor geestverruimende klanken die langzaam maar zeker wegdrijven van de traditionele Britse folk en folkrock. Hier blijft het niet bij, want hier en daar klinken ook nog wat invloeden uit de symfonische rock en de jazzrock door in de muziek van de band uit Londen. 

De nu verschenen box-set bevat de twee studio albums die de band uitbracht en is aangevuld met live-materiaal en restmateriaal. Het levert ruim drie uur muziek op en dat is misschien wat veel van het goede, maar met name de twee studioalbums die de band uitbracht zijn van een enorm hoog niveau. 

Trees maakt overduidelijk muziek uit een ver verleden en is geen moment te vergelijken met folkrock bands van dit moment. De muziek van de band neemt je mee terug naar vervlogen tijden, maar is veel te goed om vergeten te worden en dat is helaas precies wat met de muziek van Trees is gebeurd. 

Het is wat mij betreft wonderlijk dat de albums van Trees niet aansloegen in de vroege jaren 70, want de band heeft veel te bieden. De instrumentatie is van hoog niveau en verrassend veelzijdig en zangeres Celia Humphris blijft maar de sterren van de hemel zingen. Folkies die de band niet kennen moeten echt eens naar deze fraaie box-set luisteren, maar ook muziekliefhebbers die traditionele Britse folk net wat te braaf of te weinig spannend vinden, zouden zomaar eens geraakt kunnen worden door al het moois van Trees. Ik ben er in ieder geval heel blij mee. Erwin Zijleman

De muziek van Trees is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://treesearth.bandcamp.com/album/trees-50th-anniversary-edition.


De Trees box-set is verkrijgbaar via de Mania webshop: