dinsdag 15 december 2020

Guided By Voices - Styles We Paid For

We hebben maar liefst vier maanden moeten wachten op een nieuw album van Guided By Voices en ook op Styles We Paid For heeft de band de blakende vorm van de afgelopen jaren behouden
Guided By Voices vierde dit jaar haar vijfendertig jarig bestaan. De meeste bands die 35 jaar bestaan klinken inmiddels redelijk uitgeblust, maar de band rond Robert Pollard verkeert de afgelopen jaren in een uitstekende vorm. Styles We Paid For is het zesde album in nog geen twee jaar tijd en het derde album dit jaar. De corona pandemie maakte het de band lastig omdat alle leden van de band hun partijen thuis in moesten spelen, maar desondanks klinkt ook het nieuwe album van Guided By Voices weer hecht en geïnspireerd. In 38 minuten komen maar liefst 15 songs voorbij en ook dit keer kan het meerdere kanten op. Wat een heerlijke band is dit toch.


In een jaar tijd twee studioalbums uitbrengen is in coronatijd niets bijzonders. Onder andere Taylor Swift, Sault, Ane Brun, Drive-By Truckers en Shelby Lynne deden het en in alle gevallen waren het nog twee uitstekende albums ook. Het viel daarom een beetje tegen dat Guided By Voices tot vorige week ook nog maar op twee albums stond. 

Gelukkig levert de band op de valreep ook album nummer drie nog af, waarmee de productie van vorig jaar is geëvenaard. De band rond Robert Pollard is niet alleen uitermate productief de afgelopen twee jaar, maar de Amerikaanse lo-fi pioniers grossieren ook nog eens in prima albums. 

Zeppelin Over China, Warp And Woof en Sweating The Plague uit 2019 gingen er in als koek en ook op Surrender Your Poppy Field en Mirrored Aztec uit 2020 had ik niets aan te merken. Het waren niet alleen goede albums, maar ook verrassend diverse albums. Deze week verscheen Styles We Paid For en ook het nieuwe album van Guided By Voices mag er weer zijn. 

Je zou verwachten dat een band die al 35 jaar bestaat, meer dan 30 studioalbums op haar naam heeft staan en die bovendien toe is aan haar zesde album in twee jaar tijd, zo langzamerhand wat minder geïnspireerd klinkt, maar ook Styles We Paid For opent gedreven en jaagt er vervolgens in 38 minuten vijftien songs doorheen. 

Het zijn songs die in de meeste gevallen genoeg hebben aan iets meer dan twee minuten, maar een aantal songs is niet langer dan anderhalve minuut, terwijl de langste songs maar liefst vierenhalve minuut klokt; voor Guided By Voice begrippen een muzikaal epos. 

Het is knap hoe veelzijdig Guided By Voices kan klinken is songs die alles samenballen in net iets meer dan twee minuten. Styles We Paid For bevat lo-fi, rechttoe rechtaan gitaarsongs, songs die wat meer experimenteren en ook nog eens songs die niet vies zijn van invloeden uit de progrock, waarbij opvalt dat de stem van Robert Pollard steeds meer gaat lijken op die van Peter Gabriel in zijn Genesis jaren (luister maar eens naar het imposante War Of The Devils). 

De afgelopen twee jaar profiteerde Guided By Voices nadrukkelijk van het feit dat de huidige bezetting van de band al heel wat jaren mee gaat en ook op Styles We Paid For klinkt de band weer hecht en gedreven. Guided By Voices bestaat naast Robert Pollard nog altijd uit gitaristen Doug Gillard en Bobby Bare Jr., bassist Mark Shue en drummer Kevin March en dat mag inmiddels wat mij betreft de beste bezetting van Guided By Voices tot dusver worden genoemd. 

Dat Styles We Paid For zo hecht klinkt is overigens best bijzonder, want het album werd tijdens de lockdown opgenomen. Doug Gillard speelde zijn gitaarpartijen in New York in en Bobby Bare Jr. in Tennessee, terwijl bassist Mark Shue in Virginia verbleef en drummer Kevin March in New Jersey. Robert Pollard tenslotte nam zijn vocale bijdragen voor zijn 108e album thuis in Ohio op. 

Het is geen moment te horen, want Styles We Paid For klinkt alsof de band gezamenlijk aan het jammen is in een studio. Het klinkt allemaal weer bijzonder lekker en ook in tekstueel opzicht weet Robert Pollard weer net zo makkelijk te boeien met verhalen over zijn jeugd als een flinke trap na voor de zittende president van zijn vaderland. Ik kijk al weer uit naar het volgende album en dat kan nooit lang duren. Erwin Zijleman

De muziek van Guided By Voices is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://guidedbyvoices.bandcamp.com/album/styles-we-paid-for.


Styles We Paid For van Guided By Voices is verkrijgbaar via de Mania webshop: