11 augustus 2021

Bleachers - Take The Sadness Out Of Saturday Night

Jack Antonoff is een van de beste producers van het moment, maar met het uitstekende derde album van zijn band Bleachers laat hij horen dat hij ook als muzikant prima uit de voeten kan
De muziek van de Amerikaanse band Bleachers wist me tot dusver nog niet volledig te overtuigen. Dat doet de band wel met haar derde album Take The Sadness Out Of Saturday Night. Bleachers is overigens de band van Jack Antonoff, een van de meest gevraagde producers van het moment, maar ook een uitstekend muzikant, die geen geheim maakt van zijn bewondering voor de muziek van Bruce Springsteen en zijn E-Street Band. Op Take The Sadness Out Of Saturday Night klinken nogal wat echo’s door uit het vroege werk van Bruce Springsteen en zijn band, maar Bleachers heeft zich ook door een aantal tijdgenoten van The Boss in de jaren 70 laten inspireren. Het levert een fraai album op, dat stiekem meer en meer indruk maakt. Bijzondere kerel die Jack Antonoff.


Jack Antonoff is momenteel een van de meest gevraagde en ook een van de meest succesvolle producers in het popsegment. Alleen het afgelopen anderhalf jaar produceerde hij albums voor onder andere Taylor Swift (3x), Lorde, Clairo, The Chicks, Lana Del Rey (2x) en St. Vincent, waarmee hij alle andere grote producers in het popsegment ver achter zich laat. Je zou hierdoor bijna vergeten dat Jack Antonoff ook nog een bandje heeft, Bleachers. 

Het is een bandje dat op mij nog geen onuitwisbare indruk maakte, al waren zowel het debuut van de band, Strange Desire uit 2014, als opvolger Gone Now uit 2017, best aardig en zeker wanneer Ja]ck Antonoff geen geheim maakte van zijn liefde voor de muziek van Bruce Springsteen en zijn E-Street Band en dat deed de Amerikaanse muzikant en producer met enige regelmaat. 

Jack Antonoff groeide net als Bruce Springsteen en de meeste leden van zijn band op in New Jersey en neemt ons op Take The Sadness Out Of Saturday Night in muzikaal opzicht mee terug naar zijn jeugd. Het derde album van Bleachers laat een geluid horen dat meerdere malen associaties oproept met het vroege werk van Bruce Springsteen en zijn band. Dat hoor je het duidelijkst wanneer The Boss zelf opduikt in de tweede track op het album, Chinatown, maar ook op de rest van het album klinken regelmatig echo’s van de eerste albums van Bruce Springsteen door. 

De overeenkomsten zijn duidelijk hoorbaar, maar er zijn ook volop verschillen. Bruce Springsteen was en is 100% rock en roll, terwijl Jack Antonoff ook niet vies is van pop. Bovendien laat Jack Antonoff zich niet alleen beïnvloeden door de muziek van Bruce Springsteen en zijn band uit de jaren 70, maar steekt Take The Sadness Out Of Saturday Night ook met enige regelmaat over van New Jersey naar New York. 

Wanneer synths worden toegevoegd aan het geluid van de bands hoor ik wel wat van The Cars, terwijl de wat meer staccato klinkende songs doen denken aan de muziek van Talking Heads. Wanneer de saxofoon zijn plek opeist, de strijkers (gearrangeerd door St. Vincent) aanzwellen en de keyboards zo lijken weggelopen van de E-Street Band overheersen de associaties met de band van Bruce Springsteen, maar het ligt er wat mij betreft vrijwel nergens te dik bovenop. 

Bleachers overtuigt op haar derde album makkelijk met een groots jaren 70 geluid, maar Take The Sadness Out Of Saturday Night is ook een intiem en persoonlijk album, waarop Jack Antonoff zijn best doet om het einde van een liefdesrelatie en de hierop volgende depressie te verwerken. Hij wordt hierbij niet alleen geholpen door The Boss zelf, want ook Lana Del Rey schuift in een van de tracks aan.

Van een producer als Jack Antonoff verwacht je een tot in de perfectie geproduceerd album, maar dat is Take The Sadness Out Of Saturday Night zeker niet. Het derde album van Bleachers klinkt niet alleen authentiek, maar ook ruw en intiem. Jack Antonoff klinkt op het nieuwe album van Bleachers als een beginnend muzikant, die nog zoekt naar een eigen geluid, maar dit geluid ook voor het eerst gevonden heeft. 

Het is een geluid dat mijlenver is verwijderd van de perfecte pop waar de Amerikaanse muzikant en producer momenteel vooral bekend van is, maar waar ik bij de eerste twee albums van Bleachers nog twijfelde, hoor ik dit keer overduidelijk het talent. Take The Sadness Out Of Saturday Night is bovendien ook nog eens een album dat zich langzaam maar zeker steeds meer opdringt. Al met al een grote verrassing van de hand van Jack Antonoff, die sowieso al een prima jaar heeft natuurlijk. Erwin Zijleman


Take The Sadness Out Of Saturday Night van Bleachers is verkrijgbaar via de Mania webshop:
LP, 24,99 euro