05 augustus 2021

Los Lobos - Native Sons

Los Lobos gaat op Native Sons aan de haal met de popmuziek die in de jaren 70 in en rond Los Angeles werd gemaakt, maar eert stiekem ook het eigen oeuvre dat inmiddels zes decennia bestrijkt
Los Lobos is niet meer zo actief als in haar jonge jaren, maar alles wat de band uit Los Angeles de afgelopen 15 jaar heeft uitgebracht was raak. Dat kan ook weer gezegd worden van het nieuwe album van de Amerikaanse band. Native Sons bevat uitsluitend songs van anderen en bestrijkt in muzikaal opzicht een breed palet. Het bijzondere is dat alle songs werden gemaakt in en rond Los Angeles en dan met name in de jaren 60 en 70. Los Lobos covert songs van bekende en minder bekende muzikanten en maakt er eigen songs van. In muzikaal opzicht kon het al alle kanten op bij Los Lobos, maar Native Sons voegt nog wat genres toen aan een soundtrack voor warme zomerdagen, of de zon buiten nu schijnt of niet.


De Amerikaanse band Los Lobos debuteerde aan het eind van de jaren 70 en heeft inmiddels een imposant oeuvre opgebouwd. Het is een oeuvre waarin het in muzikaal opzicht alle kanten op kan. De band eerde op een aantal albums nadrukkelijk de Mexicaanse wortels van een aantal leden van de band, maar maakte ook typisch Amerikaanse rootsrock, om maar eens twee van vele genres te noemen. Bij het grote publiek is de band waarschijnlijk alleen bekend van de single La Bamba, maar iedereen die het oeuvre van Los Lobos kent, weet dat bijna alles dat de band hiernaast maakte veel interessanter is. 

Los Lobos gaat zoals gezegd al een tijdje mee, maar de laatste paar albums van de band waren van een bijzonder hoog niveau en deden niet onder voor het beste werk van de band uit Los Angeles. Ook het vorige week verschenen Native Sons is een uitstekend album. Het is bovendien een album dat qua stijlen zo ongeveer de hele carrière van Los Lobos samenvat. Dat had de Amerikaanse band prima kunnen doen met een verzamelalbum of eventueel met herbewerkingen van eigen songs, maar Los Lobos heeft gekozen voor een andere benadering. 

Native Sons bestaat uitsluitend uit covers en het bijzondere is dat het allemaal covers zijn van muzikanten die opereerden vanuit Los Angeles en de directe omgeving van de stad. Los Lobos is bij de keuze van de songs niet eenkennig geweest, want het kan alle kanten op. Van blues tot soul, van psychedelica tot Latin, van folk tot (Westcoast) pop, van rock ’n roll tot jazz en nog veel meer. 

Nu ben ik lang niet altijd gek op albums met louter covers, maar Native Sons is een zeer smaakvol album met covers. Het zijn zeker niet de geijkte songs die je op veel meer albums met covers voorbij hoort komen, wat overigens niet betekent dat Los Lobos kiest voor het obscuurdere werk. Op Native Sons komen immers ook songs van een aantal grote namen voorbij, waaronder songs van Buffalo Springfield (2x), Jackson Browne, The Beach Boys, Patsy Cline en John Hiatt. Ondanks de veelheid aan stijlen springt Native Sons niet van de hak op de tak. Het album neemt je mee naar het Los Angeles van de jaren 60 en 70 en houdt je daar bijna 50 minuten vast. 

In muzikaal opzicht klinkt het allemaal bijzonder aangenaam. Het gitaarwerk is prachtig, zeker in de wat bluesy uithalen, de hier en daar toegevoegde blazers voegen warmte toe en ook de ritmesectie speelt geweldig. In vocaal opzicht is Native Sons nog wat beter. De zang is laid-back en soulvol en schakelt moeiteloos tussen de vele genres die op het album worden aangetikt. 

For What It’s Worth van Buffalo Springfield is wat mij betreft een song waar iedereen af moet blijven, maar de versie van Los Lobos is verrassend goed. Het geldt eigenlijk voor alle covers op het album, die ondanks de grote verscheidenheid een eenheid vormen en ook klinken als Los Lobos songs. Met de songs van anderen eert Los Lobos immers niet alleen de muzikanten die in de jaren 70 in en rond Los Angeles actief waren, maar eert het bovendien het eigen oeuvre. 

Er zijn niet veel bands die in zes decennia relevant zijn, maar Los Lobos levert ook in de jaren 20 een album af dat zich kan meten met het beste werk van de band, al blijven How Will The Wolf Survive? uit 1984, Kiko uit 1992 en The Town And The City uit 2006 de hoogtepunten in het oeuvre van de Amerikaanse band, maar ook Native Sons ga ik nog vaak beluisteren. Erwin Zijleman

De muziek van Los Lobos is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://loslobos.bandcamp.com/album/native-sons.


Native Sons van Los Lobos is verkrijgbaar via de Mania webshop: