16 september 2021

The Bevis Frond - Little Eden

Bij het grote publiek nog altijd onbekend, maar The Bevis Frond levert met Little Eden wederom een memorabele en onweerstaanbaar lekkere gitaarplaat op, die werkelijk alle kanten op kan
Ik ontdekte The Bevis Frond zelf ook pas een paar jaar geleden, maar sindsdien heb ik een fascinerend oeuvre ontdekt, dat inmiddels bijna 35 jaar bestrijkt. Ook na die 35 jaar is The Bevis Frond, de band van Nick Saloman, nog niet uitgeblust, want ook het deze week verschenen Little Eden is weer een fenomenale gitaarplaat, die je bijna anderhalf uur lang op het puntje van de stoel houdt. The Bevis Frond sleept de geschiedenis van de Britse en Amerikaanse rockmuziek met zich mee en kijkt niet op een genre meer of minder. Het klinkt allemaal bijzonder aanstekelijk en Nick Saloman strooit ook nog eens met geweldige riffs en onweerstaanbare gitaarsolo’s. Gitaarplaat van het jaar? Het zou zomaar kunnen.


The Bevis Frond is een Britse band, die in 1986 werd geformeerd en vanaf 1987 albums uitbrengt. Mijn eerste kennismaking met de muziek van de band stamt echter pas uit 2016, toen een aantal oude albums opnieuw werd uitgebracht en ik onder andere kennis maakte met het briljante New River Head uit 1991. 

Dankzij de fraaie reissues is het stapeltje The Bevis Frond albums in mijn platenkast sindsdien flink gegroeid en drie jaar geleden kon ik ook een gloednieuw album van de Britse band toevoegen. Het in 2018 verschenen We’re Your Friends, Man liet bijna anderhalf uur lang horen dat The Bevis Frond er ook ruim dertig jaar na de oprichting van de band nog toe deed en hierin slaagt de band ook op het deze week verschenen Little Eden. 

De band rond muzikant Nick Saloman, die overigens tekent voor bijna alle instrumenten op het album, maakt zich er ook dit keer niet makkelijk van af met twintig songs en wederom bijna anderhalf uur muziek. Het is muziek die zich laat omschrijven als de spreekwoordelijke omgevallen platenkast en het is een zeer goed gevulde platenkast. 

Ook op Little Eden laat The Bevis Frond zich weer door van alles en nog wat beïnvloeden. De band rond Nick Saloman eert nadrukkelijk een aantal helden uit de Britse muziekgeschiedenis, maar Little Eden blijft zeker niet hangen in het verleden en klinkt ook regelmatig als een Dinosaur Jr. album dat de Amerikaanse band nog niet gemaakt heeft. 

Het levert een heerlijke gitaarplaat op, die natuurlijk opvalt door geweldige riffs en heerlijke solo’s, maar het gitaarspel van Nick Saloman staat altijd in dienst van de songs. Het zijn songs die je bij eerste beluistering al jaren lijkt te kennen, maar ook Little Eden is weer een album dat je blijft verrassen. Het is knap hoe The Bevis Frond het ene moment typisch Brits klinkt, maar een song later de Atlantische oceaan alweer is overgestoken en aansluit bij de indierock uit de jaren 90. 

Net als voorganger We’re Your Friends, Man is Little Eden een onweerstaanbaar lekker album, dat niet alleen put uit de archieven van zowel de Britse als de Amerikaanse rootsmuziek, maar zich bovendien kriskras door de tijd beweegt en invloeden vanuit de jaren 60 tot en met het heden meeneemt in haar muziek.

Het klinkt zoals gezegd onweerstaanbaar lekker, het gitaarwerk is fantastisch, de zang is prima met hier en daar een charmante onvaste noot, maar de songs van The Bevis Front zijn ook nog eens van hoog niveau en blijven strooien met heerlijke melodieën en aanstekelijke refreinen. 

Soms klinkt het lekker ruw en direct, maar Nick Saloman heeft ook nog altijd een zwak voor de psychedelica zoals die in de late jaren 60 werd gemaakt en draait ook zijn hand niet om voor een folky track of een uitstapje richting punk. 

Ik ken The Bevis Frond zelf pas een jaar of vijf, maar bij het grote publiek is de Britse band nog altijd volslagen onbekend. Het is doodzonde, want The Bevis Frond klinkt ook op Little Eden weer als een aantal van jouw favoriete gitaarbands uit verleden en heden, die samen jammen en boven zichzelf uitstijgen. 

Pak die luchtgitaar er maar bij, laat Little Eden lekker hard uit de speakers komen en je kunt bijna anderhalf uur aan de slag met heerlijke songs en gitaarwerk om je vingers bij af te likken. Wat een geweldige band is dit toch en wat heeft de band weer een fantastisch album afgeleverd. Erwin Zijleman

De muziek van The Bevis Frond is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://bevisfrondmusic.bandcamp.com/album/little-eden.


Little Eden van The Bevis Frond is verkrijgbaar via de Mania webshop: