04 september 2021

SUUNS - The Witness

SUUNS komt na een aantal behoorlijk heftige albums op de proppen met een meer ingetogen, dromerige en bezwerende, maar ook buitengewoon fascinerende luistertrip vol bijzondere invloeden
De Canadese band SUUNS maakte acht jaar geleden een onuitwisbare indruk met het prachtige Images Du Futur, dat het je geen moment makkelijk maakte, maar langzaam maar zeker het muzikale hart wist te veroveren. Vergeleken met de vorige drie albums is The Witness een stuk toegankelijker, maar verwacht geen lekker in het gehoor liggende deuntjes van de band uit Montreal. Ook The Witness is een fascinerende luistertrip, waarin SUUNS een uniek geluid laat horen. Het is een geluid dat zich door van alles en nog wat uit het verleden heeft laten beïnvloeden, maar de Canadese band maakt muziek die alleen maar uit het heden kan komen. Fantastisch album.


Je hebt albums die na één keer horen alle geheimen prijs geven, waarna je er direct een waardeoordeel op kunt plakken. Je hebt ook albums die ook na talloze keren horen nog nieuwe dingen laten horen en die je, zeker bij de eerste beluisteringen, continu heen en weer slingeren tussen diepe haat en intense liefde. De uit het Canadese Montreal afkomstige band SUUNS maakt albums in de laatste categorie en heeft er inmiddels een aantal op haar naam staan. 

Het in 2013 verschenen Images Du Futur, het tweede album van de band, vond ik uiteindelijk prachtig, net als het uit 2016 stammende Hold/Still, maar bij het in 2018 verschenen Felt wilde het kwartje maar niet vallen. Het deze week verschenen The Witness is het vijfde album van SUUNS, de samenwerking met Jerusalem In My Heart niet meegerekend, en het is wederom een album dat je meerdere keren moet horen voor je er een goed oordeel over kunt vellen. 

Het is een album dat voor een belangrijk deel flink anders klinkt dan zijn voorgangers, al zijn ook op The Witness flink wat ingrediënten van het unieke SUUNS geluid te horen. Vergeleken met Images Du Futur valt op dat de gitaren aan terrein hebben verloren, terwijl The Witness vergeleken met Hold/Still en Felt een stuk minder heftig klinkt en zich bovendien in een veel langzamer tempo voortsleept. 

The Witness opent met subtiele gitaarlijnen, waarna de elektronica het overneemt en afwisselend Oosterse klanken, atmosferische klankentapijten en klassiek aandoende arrangementen uit de speakers laat komen. Waar de muziek van SUUNS in het verleden vaak flink tegen de haren in streek, opent The Witness met betoverend mooie en bezwerende klanken, die goed combineren met de vervormde en met de auto-tune bewerkte vocalen. 

Het is muziek die zich door van alles en nog wat heeft laten beïnvloeden, maar de zoektocht naar relevant vergelijkingsmateriaal blijft lastig. Radiohead, Portishead, Can en Talk Talk worden frequent aangedragen als vergelijkingsmateriaal, maar echt treffend vind ik ze geen van allen. Zeker wanneer de elektronica domineert moet Kraftwerk genoemd worden als invloed, maar SUUNS doet vervolgens wel haar eigen ding met de muziek van de Duitse elektronica pioniers en sleept er ook invloeden uit de Krautrock en progrock bij. 

Vergeleken met de vorige albums is de muziek van SUUNS op The Witness een stuk toegankelijker geworden, al is dat in het geval van de Canadese band een zeer relatief begrip. Het zorgt er wel voor dat ik dit keer wel bijna onmiddellijk onder de indruk was van de muziek van SUUNS, al is ook The Witness een album dat je heel vaak moet horen voor alles op zijn plek is gevallen. 

Vergeleken met de vorige albums van de band kiest SUUNS op haar nieuwe album voor ingetogen en dromerige klanken, al zal ingetogen en dromerig toch niet de eerste associatie zijn voor muziekliefhebbers die nog niet eerder kennis maakten met de muziek van SUUNS, want wat is het een opwindend en avontuurlijk album. 

Niet alle fans van het eerste gehoor zullen gecharmeerd zijn van het nieuwe geluid van SUUNS, maar ik vind The Witness uiteindelijk nog beter dan de vorige albums van de band. SUUNS streelt op haar nieuwe album wat frequenter het oor en klinkt bovendien een stuk consistenter, maar de band uit Montreal maakt nog altijd muziek waarin zoveel gebeurt dat het je met grote regelmaat duizelt. Ik heb het album al een tijdje in huis en ben steeds meer onder de indruk van deze bezwerende luistertrip. Erwin Zijleman

De muziek van SUUNS is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese band: https://suuns.bandcamp.com/album/the-witness.


The Witness van SUUNS is verkrijgbaar via de Mania webshop: