10 september 2021

Motorists - Surrounded

De Canadese band Motorists gaat op haar debuutalbum aan de haal met nogal verschillende invloeden, maar slaagt er in om er een mooi en aanstekelijk, maar ook interessant geheel van te maken
Wat krijg je als je invloeden uit de jangle pop, power pop en postpunk met elkaar vermengt en vervolgens op smaak brengt met een beetje Krautrock, een snufje new wave en een lepeltje willekeurige invloeden uit een aantal decennia rockmuziek? Het antwoord is sinds deze week bekend: dan krijg je Surrounded van Motorists. Het debuutalbum van de band uit het Canadese Toronto klinkt anders dan je gewend bent maar toch bekend, is avontuurlijk maar ook aanstekelijk en slaagt er ondanks de nieuwe combinatie van invloeden glansrijk in om je direct vanaf de eerste noten te verleiden. Motorists krijgt nog niet veel aandacht, maar dit is een band om in de gaten te houden.


De Amerikaanse muziekwebsite Paste Magazine tipt iedere vrijdag welke nieuw verschenen albums de moeite waard zijn om te beluisteren. Ik gebruik het lijstje meestal ter bevestiging van de keuzes die ik op dat moment zelf al heb gemaakt, maar het lijstje van Paste Magazine levert ook met enige regelmaat een interessante tip op. 

Afgelopen vrijdag tipte de Amerikaanse website het debuutalbum van de Canadese band Motorists en omschreef het dit debuutalbum als “a wildly enjoyable debut” en bovendien als een album waarop invloeden uit de jangle pop, de power pop en de post punk hand in hand gaan. Vooral dat laatste maakte me nieuwsgierig naar het album, want ik ben bekend met jangle pop, met power pop en met postpunk, maar niet direct van de combinatie van deze drie genres. 

De beschrijving van Paste Magazine blijkt echter zeer accuraat, want alle drie de genres zijn hoorbaar op Surrounded en ik hoor hier en daar ook nog een vleugje Krautrock en new wave. Dat klinkt waarschijnlijk niet erg toegankelijk, maar de band slaagt er in om alle genoemde invloeden te verwerken in even toegankelijke als aanstekelijke songs. 

Op papier klinkt de combinatie van invloeden waarschijnlijk erg exotisch, maar in de praktijk blijkt het allemaal prachtig bij elkaar te passen. Motorists laat zich op Surrounded beïnvloeden door de diepe bassen, de stekelige gitaarpartijen en de wat onderkoelde zang uit de postpunk, maar de gitaren mogen hiernaast ook net zo aangenaam jengelen als in de jangle pop, terwijl powerpop achtige koortjes wat zonnestralen toevoegen aan de donkere wolken van de postpunk. 

Hiermee zijn we er nog niet, want hier en daar duiken wat experimentelere passages met een vleugje Krautrock op, of neemt Motorists je mee naar de pioniersjaren van de new wave. De muziek van de Canadese band zit vol ingrediënten die bekend in de oren klinken, wat een hele waslijst aan relevant vergelijkingsmateriaal op zou kunnen leveren, maar het is ook vergelijkingsmateriaal dat binnen een paar noten kan vervliegen. 

Ik laat alle namen dit keer daarom maar achterwege en focus me op de muziek. Die klinkt bijzonder lekker, maar Surrounded steekt ook knap in elkaar en slaagt er bovendien in om met bekende ingrediënten een geheel nieuw recept te creëren. Het debuut van Motorists is geen postpunk, geen powerpop, geen jangle pop, geen Krautrock en geen new wave, maar een bijzondere mix van al dit moois. 

Het grappige is dat de muziek van de Canadese band ondanks de bijzondere mix van invloeden onmiddellijk overtuigt en op een of andere manier bekend in de oren klinkt. Soms zelfs zo bekend dat je je afvraagt of er echt niet eerder een band was die met precies deze invloeden aan de haal ging, maar ik kan het me niet herinneren. 

Zeker als de gitaren heerlijk mogen jengelen is Surrounded een prachtige soundtrack voor de zomerdagen die ons momenteel nog gegund zijn, maar wanneer de invloeden uit de postpunk het winnen, weet je dat ook de soundtrack voor de donkere dagen klaar ligt. Zonder de treffende omschrijving van Paste Magazine had ik dit album waarschijnlijk nooit opgepikt, want in Nederland lees ik helemaal niets over dit album, dat mij inmiddels in ieder geval volledig heeft overtuigd. Erwin Zijleman

De muziek van Motorists is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://motorists.bandcamp.com, of via de bandcamp pagina van het Spaanse label van de band: https://bobointegral.bandcamp.com/album/surrounded.


Surrounded van Motorists is verkrijgbaar via de Mania webshop: