17 september 2021

Julia Bardo - Bauhaus, L'Appartamento

De Italiaanse muzikante Julia Bardo levert vanuit het Britse Manchester een knap debuut af, dat opvalt door een eigenzinnige instrumentatie, een veelheid aan stijlen, goede songs en een hele mooie stem
Deze week vol nieuwe releases is misschien niet de handigste week voor het uitbrengen van een debuutalbum, maar het razend knappe debuut van de Italiaanse Julia Bardo zou ik niet laten liggen. Het is een debuut dat indruk maakt door de bijzonder mooie stem van de tegenwoordig vanuit Manchester opererende muzikante, maar ook de eigenzinnige instrumentatie, het veelzijdige geluid, de aansprekende songs en de persoonlijke teksten op het album spreken zeer tot de verbeelding. Julia Bardo sluit aan bij de vele jonge vrouwelijke singer-songwriters van het moment, maar slaagt er ook in om een mooi en bijzonder eigen geluid neer te zetten. Van Julia Bardo gaan we nog veel horen, dat is zeker.


Singer-songwriter Julia Bardo levert in een week met heel veel nieuwe releases haar debuutalbum af. Het zal waarschijnlijk niet meevallen om op te vallen tussen alle interessante nieuwe albums van het moment, maar de muzikante uit Manchester verdient de aandacht wat mij betreft absoluut. 

Het debuutalbum van Julia Bardo viel mij overigens wel direct op en dat heeft alles te maken met de twee prima EP’s die ze vorig jaar uitbracht en die lieten horen dat Julia Bardo op een breed terrein uit de voeten kan en een eigenzinnig geluid laat horen. Je hoort het allebei terug op haar debuutalbum Bauhaus, L'Appartamento, dat de lijn van de EP’s doortrekt en het niveau nog een stukje verder opkrikt. 

Julia Bardo opereert zoals gezegd vanuit Manchester, maar ze werd grootgebracht op het Italiaanse platteland, waar ze vooral Italiaanse muziek hoorde en de naam Giulia Bonometti droeg. Pas op latere leeftijd kwam ze in aanraking met de Britse en Amerikaanse popmuziek en leerde ze instrumenten bespelen. 

De droom om te kunnen leven van haar muziek leek kansrijker in het Verenigd Koninkrijk dan in Italië, wat haar huidige thuisbasis Manchester verklaart. Vanuit Manchester heeft de Italiaanse muzikante een uitstekend debuut afgeleverd. 

Ik heb hierboven al aangegeven dat Julia Bardo op een breed terrein uit de voeten kan en dat levert een lekker veelzijdig album op. Een aantal songs op Bauhaus, L'Appartamento, valt op door stekelige gitaarlijnen en past in het hokje indierock, maar het album bevat ook songs die beter in het hokje folkpop of het hokje zwoele pop passen. 

Julia Bardo werkt op haar debuutalbum samen met de Britse muzikant Euan Hinshelwood, die ik ook ken van de band Younghusband en hun geweldige album Swimmers uit 2019, die het album produceerde en bijdroeg aan de instrumentatie. Julia Bardo kan inmiddels zelf ook op meerdere instrumenten uit de voeten, maar haalde ook nog een aantal gastmuzikanten naar de studio. 

In het aantrekkelijke geluid op Bauhaus, L'Appartamento staan de gitaren centraal. Deze gitaren zorgen voor een gruizige basis, maar ook voor opvallende en zeer aanwezige gitaarlijnen en hier en daar voor een solo. Omdat de gitaren flink uit mogen pakken, schuift het debuut van Julia Bardo vaak op richting rock, maar Bauhaus, L'Appartamento is ook vaak een zwoel popalbum, dat doet verlangen naar een paar weken nazomer. 

In muzikaal opzicht dringt het debuut van Julia Bardo zich makkelijk op en ook de songs op het album zijn stuk voor stuk aansprekend. De Italiaanse muzikante beschikt ook nog eens over een zeer aangename stem. Het is een stem die me meer dan eens doet denken aan die van Natalie Merchant, maar dan zonder de wat scherpe randjes. Het is een stem die de toch al zo aardige songs flink boven het maaiveld uittilt.

Julia Bardo haalt nog wat extra bonuspunten door niet alleen aan te sluiten bij de vrouwelijke singer-songwriters in het indierock en indiepop segment van het moment, maar ook uitstapjes te maken naar de indierock uit de jaren 90 en hier en daar zelfs op het schuiven richting popmuziek uit de jaren 60. 

Het is zoals gezegd een week met heel veel interessante nieuwe releases, maar het ijzersterke Bauhaus, L'Appartamento van Julia Bardo was voor mij direct een zekerheid. Fraai debuut van deze Italiaanse muzikante. Erwin Zijleman

De muziek van Julia Bardo is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Italiaanse muzikante: https://juliabardo.bandcamp.com/album/bauhaus-lappartamento.


Bauhaus, L'Appartamento van Julia Bardo is later dit jaar verkrijgbaar via de Mania webshop: