13 september 2021

Bony Man - Cinnamon Fields

Cinnamon Fields van de IJslandse muzikant Bony Man is tot dusver helaas nauwelijks opgemerkt, maar het is in alle opzichten een prachtig album dat in brede kring in de smaak zal vallen
Albums die als een totale verrassing komen vind ik persoonlijk het leukst, maar zijn in deze informatiemaatschappij helaas schaars. Cinnamon Fields van de IJslandse muzikant Bony Man kwam voor mij deze week wel als een totale verrassing. De muzikant uit Reykjavik heeft zijn muziek prachtig ingekleurd, schakelt makkelijk tussen sobere en rijk georkestreerde passages, beschikt over een prachtige en zeer warme stem en schrijft songs die je vrijwel onmiddellijk betoveren. Direct bij eerste beluistering was ik om, maar Cinnamon Fields van Bony Man is sindsdien alleen maar mooier en indrukwekkender geworden. En dat moeten de seizoenen waarin deze muzikale warme deken het best tot zijn recht komt nog komen.


Musicmeter.nl is een Nederlandse muzieksite waarop volop en vaak gepassioneerd wordt gediscussieerd over albums, maar het is ook met enige regelmaat een bron van zeer interessante tips. Deze week werd op Musicmeter het eerder deze maand verschenen album Cinnamon Fields van de IJslandse muzikant Bony Man onder mijn aandacht gebracht. Het is een album dat ik zonder Musicmeter echt nooit had ontdekt, want er is nog nauwelijks geschreven over het album, dat je ook (nog) niet in de platenzaak tegenkomt. 

De tip om eens te luisteren naar het debuut van Bony Man kwam voor mij eigenlijk net iets te laat, want de selectie uit het overvolle aanbod van deze week was al gemaakt, maar na eerste beluistering van Cinnamon Fields wist ik direct dat ik dit album echt niet langer wilde laten liggen. 

Er is zoals gezegd nog weinig geschreven over het debuutalbum van Bony Man en ook andere informatie over de muzikant blijkt zeer schaars. Ik weet inmiddels dat achter Bony Man de uit Reykjavik afkomstige muzikant Guðlaugur Jón Árnason schuil gaat en dat Cinnamon Fields volgt op een aantal singles. Veel meer weet ik niet en dus zal de muziek moeten spreken. Dat is in het geval van Bony Man geen probleem, want Cinnamon Fields is een betoverend mooi debuut. 

Veel tracks op het album openen met subtiele akkoorden op de akoestische gitaar, waarna de mooie en warme stem van Guðlaugur Jón Árnason invalt. De combinatie van akoestische klanken en de stem van de IJslandse muzikant is prachtig, maar het wordt nog mooier wanneer de muziek op Cinnamon Fields voller wordt ingekleurd met bas en drums, piano, elektrische gitaren, wat subtiele elektronica en flink wat strijkers. 

Het zijn sfeervolle klanken die de ruimte prachtig vullen en al even goed bij de bijzondere stem van Guðlaugur Jón Árnason passen als de meer ingetogen klanken. Bony Man schakelt continu tussen een zeer ingetogen en een veel vollere instrumentatie, wat zijn songs niet alleen zeer sfeervol, maar ook spannend maakt. 

Het zijn zeer melodieuze songs, die afwisselend in de hokjes folk en chamber pop passen en het zijn bovendien songs met een beeldend karakter. Laat de prachtige klanken van Cinnamon Fields uit de speakers komen, sluit je ogen en Guðlaugur Jón Árnason neemt je met zijn bijzondere stem mee naar andere werelden. 

Het klinkt allemaal bijzonder stemmig en sfeervol, maar het debuut van Bony Man staat ook vol met aantrekkelijke songs, die je na één keer horen stuk voor stuk wilt koesteren. Hoewel de meeste songs op Cinnamon Fields een vergelijkbaar recept gebruiken, klinkt iedere song bovendien net wat anders. Zeker de songs waarin de strijkers de instrumentatie domineren doen bijna klassiek aan, maar Bony Man vertelt ook mooie verhalen in meer door folk beïnvloede songs. 

De IJslandse muzikant beschikt zoals gezegd over een hele mooie stem, maar het is ook een stem die verhalen prachtig kan vertellen, wat de bezwerende werking van het album nog wat krachtiger maakt. Bij eerste beluistering sprongen er bij mij een aantal tracks uit, waaronder Better Off en de titeltrack, maar inmiddels vind ik alle tracks op het album van een bijzonder hoog niveau en de rek is er nog niet uit. 

Het is werkelijk doodzonde dat een album van deze kwaliteit vooralsnog zo weinig aandacht krijgt, maar Musicmeter heeft gelukkig al eerder wonderen verricht. Dit prachtige album verdient deze wonderen absoluut. Bony Man is voor mij een van de grote ontdekkingen van 2021. Erwin Zijleman

Op de website van Bony Man is nauwelijks informatie te vinden, maar op zijn Facebook pagina wordt gerept over een release op vinyl. In de gaten houden dus: https://www.facebook.com/bonymanmusic/.