10 september 2021

Orla Gartland - Woman On The Internet

De Ierse muzikante Orla Gartland debuteert met een knap album, dat enerzijds naadloos aansluit op de succesvolle popalbums van het moment, maar dat ook een eigen weg zoekt
Orla Gartland lijkt op haar debuut Woman On The Internet niet te kunnen kiezen tussen aanstekelijke pop, intieme folk en stevige rock, maar de diversiteit van het album bepaalt ook deels de kracht van dit debuut. Woman On The Internet klinkt over het algemeen genomen toegankelijk en sluit dan aan bij de grote popalbums van het moment, maar Orla Gartland laat ook horen dat ze een eigenzinnige muzikante is die alles op haar eigen manier doet. Het is ook de charme van een album dat misschien niet altijd excelleert, maar dat wel aangenaam vermaakt, soms intrigeert en je altijd nieuwsgierig maakt naar de volgende track. Orla Gartland lijkt me blijvertje.


Ondanks mijn liefde voor vrouwelijke singer-songwriters, is het enorme aanbod in het genre zelfs mij wel eens wat teveel, waardoor het debuutalbum van Orla Gartland een paar weken geleden tussen wal en schip viel. Dit bleef toch wat knagen, want het debuut van de Ierse muzikante is een prima album, dat nog meer aandacht verdient dan het album tot dusver krijgt. Daarom, met enige vertraging, alsnog aandacht voor Woman On The Internet. 

Orla Gartland kreeg thuis in Dublin de Ierse folkmuziek met de paplepel ingegoten en bespeelde al op jonge leeftijd meerdere instrumenten. In haar puberjaren verruilde ze de traditionele Ierse folk echter voor de bij haar leeftijdsgenoten populaire ‘bedroom pop’. Op haar debuutalbum Woman On The Internet verrast Orla Gartland met een bijzonder geluid, dat uiteenlopende invloeden verwerkt en de ‘bedroom pop’ weer achter zich heeft gelaten. 

Het debuut van de muzikante, die Dublin inmiddels heeft verruild voor Londen, is in eerste instantie een popalbum, maar ook invloeden uit de rock en de folk hebben hun weg gevonden naar het album, waardoor het niet zo makkelijk in een hokje past. 

Zeker wanneer Orla Gartland zich alleen laat begeleiden door subtiele elektronica, is duidelijk dat de muziek van Billie Eilish een belangrijke inspiratiebron is geweest, maar Woman On The Internet blijft hier zeker niet in hangen. Een gitaaruitbarsting is nooit heel ver weg en ook in vocaal opzicht kan Orla Gartland meer dan fluisteren. 

Van een Ierse muzikante, die de traditionele Ierse muziek thuis met de paplepel kreeg ingegoten, had ik wel wat meer invloeden uit deze muziek verwacht, maar het debuut van Orla Gartland is meestal niet heel ver verwijderd van de popalbums die momenteel in de Verenigde Staten worden gemaakt, met Lorde en de al eerder genoemde Billie Eilish als vergelijkingsmateriaal. Het zijn namen die je vooral terug hoort in de pop georiënteerde songs op Woman On The Internet, maar het album heeft ook een stevigere kant en kan wel degelijk rocken. 

Het knappe van het debuut van Orla Gartland is dat ze zich niet in het keurslijf van een producer van naam en faam heeft laten persen, maar nadrukkelijk haar eigen ding doet. Het zorgt ervoor dat haar debuutalbum makkelijk van kleur verschiet en ook flink buiten de lijntjes van de mainstream pop kleurt. 

Zeker als de gitaren mogen scheuren en de stem van de Ierse muzikante uit de bocht vliegt zijn de popprinsessen van het moment opeens mijlenver weg, maar ook in de door pop gedomineerde songs op het album slaagt Orla Gartland er steeds in om net wat anders te klinken dan haar soortgenoten, waardoor Woman On The Internet zich wat mij betreft makkelijk weet te onderscheiden van alle kleurloze releases in het segment. 

Dat doet de Ierse muzikante niet alleen met bijzondere twists in de instrumentatie en de zang, maar ook met haar persoonlijke teksten, die een inkijkje geven in haar ‘coming of age’. Orla Gartland lijkt op haar debuut nog wat op meerdere gedachten te hinken door niet te kiezen voor pop, rock of folk, maar de diversiteit op haar debuutalbum vergroot ook de charme van dit debuutalbum. Al met al een fris en aansprekend album van een muzikante die tot grootse daden in staat moet worden geacht. Dit debuut staat in ieder geval bol van de belofte. Erwin Zijleman

De muziek van Orla Gartland is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Ierse muzikante: https://orlagartland.bandcamp.com/album/woman-on-the-internet.


Woman On The Internet van Orla Gartland is verkrijgbaar via de Mania webshop: