09 januari 2016

Eefje de Visser - Nachtlicht

Wat moest ik tweeënhalf jaar geleden wennen aan Het Is van Eefje de Visser, maar wat is de plaat me uiteindelijk dierbaar geworden. 

Eefje de Visser won aan het eind van 2009 de Grote Prijs van Nederland (dat destijds nog een monopolie had op nieuw Nederland's singer-songwriter talent) en creëerde vervolgens een geheel eigen geluid. 

Ik vind de Nederlandse taal over het algemeen niet zo geschikt voor popmuziek, maar Eefje de Visser laat met haar unieke manier van zingen en haar bijzondere intonatie horen dat de Nederlandse taal en betoverende popmuziek prima samen gaan. 

Nachtlicht, de nieuwe plaat van Eefje de Visser, ligt deels in het verlengde van voorganger Het Is.  Ook op haar nieuwe plaat imponeert Eefje de Visser met heerlijk dromerige songs die je maar moeilijk loslaten en die stuk voor stuk zijn voorzien van betoverendere melodieën. 

Nachtlicht klinkt echter ook zelfverzekerder, energieker en grootser en is, in tegenstelling tot zijn voorgangers, een echte bandplaat. Nachtlicht bevat een aantal songs die herinneren aan de kleine en intieme folksongs waarmee de singer-songwriter uit Utrecht ooit debuteerde, maar laat over het algemeen een broeierig geluid horen dat de sfeer van de grote stad ademt. 

De bassen en ritmes hebben zich laten inspireren door triphop en dub, terwijl de toegevoegde synths de muziek van Eefje de Visser voorzien van een stevige elektronische impuls. 

De mooie stem van Eefje de Visser gedijt uitstekend in het wat zwaarder aangezette en soms licht psychedelische muzikale landschap en het is nog altijd een stem die heel makkelijk verleidt en betovert. 

Heel af en toe doet het wat denken aan de unieke muziek van Julia Holter, maar omdat de muziek van Eefje de Visser minstens net zo uniek is, is vergelijken zinloos. Aan Het Is heb ik zoals gezegd flink moeten wennen, maar op Nachtlicht was ik onmiddellijk verliefd en voorlopig wordt de plaat alleen maar beter. 

Eefje de Visser is al een tijd lang een klasse apart in de Nederlandse popmuziek, maar met deze nieuwe plaat overtreft ze al mijn verwachtingen met speels gemak. Na de prachtplaat van Bowie nog een plaat die een onuitwisbare indruk maakt. Erwin Zijleman

Nachtlicht van Eefje de Visser wordt helaas pas volgende maand aangeboden via Spotify, Apple Music en Deezer. Het album kan gelukkig al wel worden beluisterd via de 3voor12 Luisterpaal en ligt voor een opvallend gunstige prijs in de winkel.