23 januari 2016

Paul Trynka - Starman / David Bowie Is

Grote popmuzikanten ontvallen ons de laatste jaren bij bosjes, maar de dood van de een heeft toch wat meer impact dan de dood van de ander. 

David Bowie was nog relatief jong, maar de impact van zijn dood was vooral groot omdat hij twee dagen voor zijn dood een album uitbracht dat uiteindelijk zal worden gerekend tot zijn betere albums. Dat is bijzonder, net als een groot deel van zijn oeuvre en carrière bijzonder zijn. 


Het is prachtig beschreven in de biografie Starman van Paul Trynka uit 2011. Paul Trynka was ooit editor van Mojo en heeft een boek geschreven dat leest als een roman. Ondanks het feit dat hij Bowie niet te spreken kreeg voor deze biografie, blinkt Starman uit door de vele interessante details en het lekker leesbare verhaal. 


Starman neemt je mee op een fascinerende ‘rolller coaster ride’, die begint bij de jonge jaren van David Jones en eindigt in 2011 wanneer David Bowie de muziek vaarwel lijkt te hebben gezegd. 


In het boek is het beste er wel een beetje van af wanneer de Serious Moonlight Tour van 1983 achter de rug is, maar dat geldt natuurlijk ook voor de platen die David Bowie na 1983 maakte. Een nieuwe editie van het boek zal triest eindigen met de te vroege dood van een van de grootheden uit de geschiedenis van de popmuziek, maar zal ook nog fraai kunnen vertellen over een uitstekende comeback (The Next Day) en een zinderend slotakkoord (Blackstar). 


Biografieën over de groten uit de geschiedenis van de popmuziek zijn lang niet altijd de moeite waard, maar Starman van Paul Trynka kan ik iedereen aanraden. Dat geldt overigens ook voor David Bowie Is; het boek dat hoort bij de tentoonstelling over David Bowie die eerder was te zien in Londen en nu is neergestreken in Groningen. 

Het is een bijzonder fraai en zwaar uitgevoerd boek vol fraaie foto’s. Deels gericht op de bijzondere creaties die David Bowie droeg in de jaren 70, maar ook foto's van de man zelf ontbreken uiteraard niet.


David Bowie Is is een prachtig plaatjesboek, maar het is gelukkig ook meer dan dat, want ook de verhalen zijn interessant. 


In tegenstelling tot Starman van Paul Trynka is het geen boek dat je in een keer uit wilt lezen, maar je kunt er wel eindeloos in bladeren. Bij voorkeur met een van de vele prachtplaten van David Bowie uit de speakers. Erwin Zijleman