15 januari 2016

Kathryn Joseph - Bones You Have Thrown Me And Blood I've Spilled

De stroom 2016 releases begint langzaam op gang te komen, maar gelukkig is er ook nog tijd voor wat vergeten prachtplaten uit 2015. 

Bones You Have Thrown Me And Blood I've Spilled van Kathryn Joseph haalde ik uit het jaarlijstje met de beste Schotse platen van 2015 en past uitstekend in deze voor de popmuziek toch gitzwarte week. 

Kathryn Joseph is de 40 inmiddels gepasseerd en heeft al een aantal platen op haar naam staan, maar ik had eerlijk gezegd nog nooit van haar gehoord. Ze wordt op een aantal Britse sites één van Schotland’s best bewaarde muziekgeheimen genoemd en dat zou best wel eens kunnen kloppen. 

Bones You Have Thrown Me And Blood I've Spilled is voorzien van een lange titel, maar voor vrijwel alle tracks op de plaat heeft Kathryn Joseph slechts twee woorden nodig, waaronder altijd het lidwoord ‘The’. 

De songs op de plaat zijn zonder uitzondering aardedonker. Kathryn Joseph kiest voor een instrumentatie die voornamelijk bestaat uit haar ingetogen pianospel en waaraan slechts zeer incidenteel bas en percussie worden toegevoegd. Het melancholisch aandoende pianospel past uitstekend bij de bijzondere stem van Kathryn Joseph. 

Het is een stem die zeker niet bij iedereen in de smaak zal vallen en die past in het rijtje Karen Dalton, Joanna Newsom, Joni Mitchell en Björk. Het is het soort stem dat ik lang niet altijd kan waarderen, maar na enige gewenning weet Kathryn Joseph me steeds weer te raken. 

In muzikaal opzicht blijft van de bovengenoemde namen alleen Karen Dalton staan, maar Bones You Have Thrown Me And Blood I've Spilled heeft ook wel wat van de muziek van Tori Amos (maar dan voorzien van een extra dosis duisternis), van de sobere songs van Kate Bush en van de niet bepaald zonnige muziek van Grouper. 

Kathryn Joseph heeft zeker geen plaat gemaakt voor een ieder die het leven uitsluitend bekijkt door een roze bril, maar liefhebbers van stemmige muziek met aardedonker randje zouden zomaar kunnen vallen voor deze intense en bijzondere plaat, die mij na enige gewenning flink te pakken heeft, zeker in deze bijzondere week. Erwin Zijleman

Bones You Have Thrown Me And Blood I've Spilled van Kathryn Joseph ligt helaas niet in de Nederlandse plantenzaken. De plaat kan gelukkig zowel digitaal als fysiek worden verkregen via de bandcamp pagina van de Schotse singer-songwriter: https://kathrynjoseph.bandcamp.com/album/bones-you-have-thrown-me-and-blood-ive-spilled