zaterdag 16 januari 2016

Sussex - Parade Day

Rob Lutes is een Canadese singer-songwriter, die inmiddels een handvol uitstekende platen op zijn naam heeft staan. Het zijn platen die ik stuk voor stuk hoog heb zitten, waardoor Rob Lutes inmiddels een graag geziene gast is op deze BLOG. 

Parade Day verschijnt niet onder zijn eigen naam, maar onder de naam Sussex. Parade Day is dan ook geen soloplaat, maar een bandplaat die Rob Lutes samen met de Canadese multi-instrumentalist Michael Emenau (ook bekend als MNO) en een aantal gelouterde muzikanten uit Montreal heeft gemaakt. Het is een bijzondere combinatie die ook bijzondere muziek oplevert. 

Rob Lutes maakt normaal gesproken muziek die past in het hokje ‘Amerikaanse rootsmuziek’ en gebruikt een instrumentarium dat in dit genre gebruikelijk is. Michael Emenau komt daarentegen uit de hoek van de jazz en de wereldmuziek en heeft bovendien een aantal soundtracks op zijn naam staan. 

Op Parade Day van Sussex komen beide werelden samen en het resultaat is prachtig. In een aantal van de songs op Parade blijft Rob Lutes de Amerikaanse rootsmuziek (en met name de folk en blues) trouw, maar het is wel Amerikaanse rootsmuziek die opvalt door een hele bijzondere instrumentatie met onder andere de vibrafoon van Michael Ebenau, fraai vioolspel van Josh Sublot en de nodige blazers. 

Parade Day bevat echter ook een aantal tracks waarin invloeden uit de jazz en ragtime domineren en ook hierin komen de doorleefde vocalen van Rob Lutes uitstekend tot zijn recht. 

Parade Day van Sussex is een plaat vol muzikale hoogstandjes, maar het is ook een plaat vol songs die iets met he doen. Rob Lutes is een singer-songwriter die in staat is om je diep onder te huid te raken met zijn songs en dat doet hij ook weer op deze plaat. 

Het zijn songs die me vaak doen denken aan die van John Hiatt, maar Rob Lutes slaat op Parade Day ook bruggen naar de vroege platen van uiteenlopende muzikanten als Tom Waits en Randy Newman (wiens Dayton, Ohio – 1903 bijzonder fraai wordt vertolkt). 

De eigenzinnige inbreng van Michael Emenau en de andere topmuzikanten op Parade Day geeft de plaat een eigen geluid en het is een eigen geluid om van te smullen. Rob Lutes staat al jaren garant voor platen van het allerhoogste niveau, maar op de bandplaat van Sussex zet hij nog een volgende stap. Een must voor liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek die niet bang zijn voor een beetje avontuur. Erwin Zijleman

Parade Day van Sussex ligt (nog) niet in Nederland in de winkel, maar kan digitaal worden verkregen via bandcamp (https://sussex.bandcamp.com/album/parade-day) en op cd of digitaal via de website van Rob Lutes (http://www.roblutes.com/store) of cdbaby (http://www.cdbaby.com/cd/sussex).