29 april 2017

Boek: Prince, The Dutch Experience van Edgar Kruize

Er was al geen gebrek aan boeken over Prince, maar sinds zijn dood vallen nieuwe boeken over het muzikale genie uit Minneapolis echt als rijpe appelen uit de boom. 

Tussen deze boeken vind je vooral lijvige biografieën, waarin je echt alles dat je over Prince wilt weten kunt vinden (met name de recente biografieën zijn overigens lang niet allemaal van goede kwaliteit). 

Het boek Prince, The Dutch Experience van Edgar Kruize, dat binnenkort verschijnt, heeft een andere insteek. Het (Nederlandstalige) boek zoomt uitsluitend in op de relatie die Prince had met Nederland. 

Er is aandacht voor de releases en het succes van zijn platen, er zijn boeiende passages over Nederlandse muzikanten die bij Prince in de smaak vielen (Candy Dulfer en Loïs Lane) of bedrijven die zaken deden met het concern van Prince, maar de meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar de concerten die Prince in Nederland gaf. 

Het begint allemaal met het slechts door een paar honderd man bijgewoonde concert in Paradiso in 1981 dat misschien nog niet heel veel indruk maakt, maar wanneer Prince op 17 augustus 1986 terugkeert in de Ahoy is hij een wereldster en laat hij voor het eerst in Nederland zien wat een groot performer hij is. Zelf was ik er ook bij op 17 augustus 1986 en de avond staat in mijn geheugen gegrift als één van de beste en meest opwindende concerten die ik ooit heb gezien. 

Prince, The Dutch Experience doet uitgebreid verslag van de concerten die Prince in Nederland gaf en staat ook stil bij al het gedoe er om heen, en dat was er nog al eens. Bij concerten van Prince denk je al snel aan de nachtconcerten die er op konden volgen, maar in werkelijkheid waren ze schaars en voor een select gezelschap. 

Op voorhand leek een boek over de link tussen Prince en Nederland me nogal beperkt, maar Prince, The Dutch Experience leest als een roman en brengt de dagen die Prince in Nederland doorbracht op fraaie wijze tot leven. 

Zelf zag ik Prince tussen 1986 en 1990 zes keer en vervolgens in 1998 nog één keer. Het waren stuk voor stuk memorabele concerten die nog als flarden in mijn geheugen zaten, maar nu door alle feiten en verhalen in Prince, The Dutch Experience weer helder op het netvlies staan. 

Ook de verhalen over de concerten die ik gemist heb lezen overigens als een trein, mede omdat Edgar Kruize de concerten steeds in historisch perspectief plaatst en hierdoor ook een tijdbeeld schetst. Prince, The Dutch Experience telt bijna 300 pagina’s, maar desondanks heb ik het boek in één keer uitgelezen. 

Vanwege de beperkte focus is het niet direct een alternatief voor de vaak nog wat dikkere biografieën, maar iedereen die goede herinneringen heeft aan de concerten van Prince in Nederland zal smullen van dit ook nog eens mooi uitgegeven (hardcover) en van veel foto’s voorziene boek, waaraan helaas geen nieuwe hoofdstukken meer zullen worden toegevoegd. Erwin Zijleman

Prince, The Dutch Experience van Edgar Kruize verschijnt over een week of twee, maar kan al worden besteld (en verkregen) via http://permafrostpublishers.edgarkruize.nl/winkel/.