08 april 2017

Carrie Elkin - The Penny Collector

De Amerikaanse singer-songwriter Carrie Elkin debuteerde 13 jaar geleden en neemt tot dusver de tijd voor haar platen. 

Het zijn platen die me tot dusver overigens zijn ontgaan, maar haar nieuwe plaat The Penny Collector heeft diepe indruk op me gemaakt en heeft me nieuwsgierig gemaakt naar het andere werk van de Amerikaanse singer-songwriter. 

Ook voor The Penny Collector heeft Carrie Elkin ruim de tijd genomen, maar daar had ze een goede redenen voor. 

De singer-songwriter uit Austin, Texas, zat de afgelopen jaren in een emotionele rollercoaster. Ze trouwde met collega-muzikant Danny Schmidt, verzorgde haar ongeneeslijk zieke vader tot zijn dood en kreeg samen met haar kersverse echtgenoot een dochter. 

Het heeft zijn invloed gehad op The Penny Collector dat een eerbetoon is aan haar inmiddels overleden vader, die zijn hele leven pennies verzamelde. The Penny Collector is een emotionele plaat, maar het is ook een plaat vol geweldige songs. 

Carrie Elkin werd op haar nieuwe plaat bijgestaan door gelouterde krachten als haar echtgenoot Danny Schmidt, producer Neilson Hubbard en meestergitarist Will Kimbrough, die nadrukkelijk zijn stempel drukt op de plaat met zowel zijn gitaarspel als zijn spel op de mandoline. 

In muzikaal opzicht zit het allemaal geweldig in elkaar (naast het fantastische gitaarwerk zijn ook de vioolbijdragen wonderschoon), maar in vocaal opzicht maakt Carrie Elkin misschien nog wel meer indruk. De singer-songwriter uit Austin beschikt over een mooie en krachtige stem, die op The Penny Collector nog verder aan kracht heeft gewonnen door alle emotie in de zang van Carrie Elkin. 

The Penny Collector is een plaat vol melancholie en is voorzien van een bijpassend en over het algemeen vrij donker geluid vol stemmig huilende gitaren. Het is een instrumentatie die af en toe nadrukkelijk de aandacht opeist, maar in de meeste songs krijgt de bijzonder mooie stem van Carrie Elkin alle ruimte. Het geeft The Penny Collector een bijzondere lading, waardoor de plaat zich enorm opdringt. Af en toe doet het me wel wat denken aan de platen die Emmylou Harris maakte met Daniel Lanois, maar Carrie Elkin heeft uiteindelijk toch vooral een eigen geluid. 

Haar songs vol invloeden uit de folk en de country zijn, net als de zang en de werkelijk prachtige instrumentatie, van een bijzonder hoog niveau, maar het is alle emotie die van The Penny Collector een hele bijzondere plaat maakt. Toen ik The Penny Collector voor de eerste keer beluisterde kende ik het verhaal achter de plaat nog niet, maar waren de songs op de plaat direct goed voor kippenvel. Sinds ik weet hoe het leven van Carrie Elkin er de afgelopen jaren uitzag is de impact van de plaat alleen maar gegroeid. 

Voor de prachtige songs op The Penny Collector zonderde Carrie Elkin zich af in de bergen van New Mexico, waarna een crowdfunding campage moest zorgen voor voldoende geld om de plaat ook echt te kunnen maken. Die campagne is gelukkig geslaagd, want een plaat van het niveau van The Penny Collector is zeldzaam. Liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek kunnen echt niet om deze prachtplaat van Carrie Elkin heen. Erwin Zijleman

The Penny Collector van Carrie Elkin ligt nog niet in Nederland in de winkel, maar kan worden verkregen via cdbaby: https://www.cdbaby.com/cd/carrieelkin2.