14 april 2017

Guided By Voices - August By Cake

Guided By Voices stond tot vandaag nog niet met een plaat op de krenten uit de pop, maar werd al wel flink wat keren genoemd als relevant vergelijkingsmateriaal. 

Dat de band zelf nog geen plekje op deze BLOG wist af te dwingen is overigens best bijzonder, want de band rond Robert Pollard maakte ook de afgelopen jaren minstens een handvol platen. 

Ze zijn me eerlijk gezegd allemaal ontgaan, mede omdat ik Guided By Voices zie, of beter gezegd zag, als een relikwie uit de jaren 90. 

In de jaren 90 voerde de band de lo-fi beweging aan en propte het ongelooflijke aantallen briljante rocksongs of flarden briljante rocksongs op haar platen. Dat kunstje is Guided By Voices nog niet verleerd, want in de ruim 70 minuten die de nieuwe plaat van de band duurt, komen maar liefst 32 songs voorbij. 

August By Cake doet niet alleen qua aantal songs en de gemiddelde speelduur van deze songs denken aan de platen die Guided By Voices in het verleden maakte, maar sluit ook in muzikaal opzicht aan bij deze platen. 

Het betekent dat ook August By Cake grossiert in heerlijk rammelende rocksongs van gemiddeld twee minuten. Het betekent ook dat het niveau op de plaat wat varieert. August By Cake bevat flink wat songs waarvan je heel vrolijk wordt, maar slaat de plank ook wel eens mis. Ik vergeef het Robert Pollard (die met August By Cake naar verluid zijn honderdste plaat heeft uitgebracht) graag, al is het maar omdat er tussen de 32 songs ook flink wat zitten die ik na een paar keer horen met geen mogelijkheid meer uit mijn hoofd krijg, wat een groot goed is. 

De meeste songs op August By Cake zijn lekker rauw en gruizig, maar staan ook garant voor onweerstaanbare refreinen en honingzoete melodieën. Ondanks het feit dat Robert Pollard al zijn goede ideeën in songs van twee minuten moet proppen, is er geregeld tijd voor een heerlijke gitaarsolo of een vleugje psychedelica, maar August By Cake is toch vooral een masterclass langs de geschiedenis van de rockmuziek uit de jaren 60, 70, 80 en 90, met flink wat verwijzingen naar memorabele songs uit deze decennia. 

Een aantal van de songs op August By Cake is zo lekker dat het moeilijk te verteren is dat het licht na iets meer dan twee minuten opeens uit gaat, maar in de meeste gevallen tovert Robert Pollard onmiddellijk het volgende pareltje uit de hoge hoed. 

Het was een hele tijd geleden dat ik voor het laatst een Guided By Voices plaat uit de kast had getrokken, maar August By Cake was direct een feest van herkenning. Net als op alle andere platen van Guided By Voices is het misschien jammer dat Robbert Pollard niet net wat selectiever is geweest of net wat meer tijd heeft genomen om zijn songs uit te werken, maar aan de andere kant zijn de schaarse missers voorbij voor je er erg in hebt en hebben de rammelende songs of flarden van songs ook zo hun charme. 

Guided By Voices was voor mij zoals gezegd een relikwie uit de jaren 90, maar na beluistering van August By Cake kan ik alleen maar concluderen dat Robert Pollard het nog niet verleerd is en een plaat heeft gemaakt die er toe doet. Niemand is tegenwoordig meer zo gek om meer dan 30 songs op een plaat te kwakken, maar wat is het zo af en toe onweerstaanbaar lekker. Erwin Zijleman

De Nederlandse platenzaken zijn misschien wat Guided By Voices moe, maar je kunt altijd terecht bij The Robert Pollard Store: http://rockathonrecords.com/guided_by_voices.html