07 april 2017

Moon Moon Moon - Help! Help!

Moon Moon Moon is de band van de Nederlandse muzikant Mark Lohman. De band oogstte vooral positieve recensies voor haar eerste twee platen en dat is voor de derde plaat van de band niet anders. 

Help! Help! is mijn eerste kennismaking met de muziek van Moon Moon Moon en had niet veel tijd nodig om indruk te maken. 

De plaat opent met lome, dromerige en soms zelfs sprookjesachtige klanken, die bij mij associaties oproepen met de muziek van Mercury Rev, The Flaming Lips en Sparklehorse en dan met name met de platen die deze bands aan het eind van de jaren 90 maakten. 

De derde plaat van Moon Moon Moon heeft het betoverende van Mercury Rev, het zweverige van The Flaming Lips, de intimiteit van Sparklehorse en voegt vervolgens zelf nog het nodige moois toe. 

Help! Help! is een plaat die nadrukkelijk uitnodigt tot luieren en wegdromen. De songs van Moon Moon Moon moeten het niet hebben van aanstekelijke refreinen, maar benevelen langzaam met atmosferische klanken, lome ritmes en dromerige vocalen. Daar moet je van houden, maar als je er van houdt, valt er op de derde plaat van Moon Moon Moon heel veel te genieten. 

Mark Lohman heeft zijn blik overigens niet uitsluitend op de navel gericht. In een aantal wat kortere tracks duiken een aantal mooie luisterliedjes op, die me wel wat doen denken aan de miskende meesterwerken van Elliott Smith. 

Het zijn grote namen die opduiken bij beluistering van Help! Help!, maar Mark Lohman doet uiteindelijk vooral zijn eigen ding met de mooie invloeden uit het verleden. De derde plaat van Moon Moon Moon klinkt daarom anders dan de meeste andere platen die momenteel worden uitgebracht en klinkt vooral een stuk subtieler. 

Help! Help! is ingekleurd met flink wat instrumenten en is absoluut een plaat die vol klinkt, maar overdadig is het nergens. De basis van de muziek van Moon Moon Moon is zelfs vaak betrekkelijk sober en wordt vervolgens bijzonder fraai ingekleurd met zweverige of juist zeer trefzekere accenten, bijvoorbeeld van bij vlagen licht gruizig gitaarwerk of juist met rijk georkestreerde muziek die herinnert aan een band als Sigur Rós. 

De derde van Moon Moon Moon doet het uitstekend als muzikaal behang bij het aangename lentezonnetje van de laatste dagen, maar de ware kracht van het derde album van de band komt pas aan de oppervlakte wanneer je de muziek op Help! Help! zeer aandachtig beluisterd. Moon Moon Moon verrast en verbaast dan met een fascinerende luistertrip die 45 minuten duurt en je 45 minuten op het puntje van de stoel houdt. 

Het is bovendien een plaat die nog heel lang mooie nieuwe dingen laat horen, waardoor Help! Help! ook na vele luisterbeurten nog net zo betovert en intrigeert als bij de eerste kennismaking. 

Heel veel aandacht krijgt de derde plaat van Moon Moon Moon niet, maar iedereen die hem wel beluistert, kan uiteindelijk alleen maar concluderen dat het een plaat is die behoort tot het beste dat het muziekjaar 2017 ons vooralsnog heeft gebracht. Erwin Zijleman

Help! Help! van Moon Moon Moon kan worden verkregen via de bandcamp pagina van de band: https://tinyroomrecords.bandcamp.com/album/help-help. Voor de digitale versie mag je zelf de prijs bepalen. De prachtige verpakte fysieke versie kost slechts een tientje.