17 oktober 2017

Larry Campbell & Teresa Williams - Contraband Love

Larry Campbell en Teresa Williams leverden twee jaar geleden met hun eerste gezamenlijke plaat wat mij betreft één van de beste rootsplaten van 2015 af. 

Dat kwam niet helemaal als een verrassing, want beiden hadden op dat moment al een enorme staat van dienst binnen de Amerikaanse rootsmuziek. 

Het titelloze debuut van Larry Campbell & Teresa Williams bestreek een zeer breed palet binnen deze Amerikaanse rootsmuziek en imponeerde met uitstekende songs, heel veel muzikaal vuurwerk en vooral ook met geweldige zang. 

Heel veel nieuwe dingen deden de twee ouwe rotten misschien niet op hun gezamenlijke debuut, maar iedere noot op dit debuut was raak. Omdat de plaat alleen maar beter werd stond hij aan het eind van het jaar in mijn jaarlijstje en daar valt nog altijds niets op af te dingen. 

Ook op het onlangs verschenen Contraband Love doen de gelouterde muzikanten uit Woodstock, New York, geen hele vernieuwende dingen, maar wat klinkt ook deze plaat weer fantastisch. 

Ook op Contraband Love laten Larry Campbell en Teresa Williams weer horen dat ze binnen de Amerikaanse rootsmuziek op een opvallend breed terrein uit de voeten kunnen, wordt er weer met veel passie en plezier gespeeld en zingen de twee wederom de sterren van de hemel. 

Net als zijn voorganger klinkt Contraband Love geweldig, wat de verdienste is van Larry Campbell die ook als producer zijn sporen in de muziek ruimschoots heeft verdiend. De twee doken dit keer de studio in met een drummer en een bassist en deze zorgen voor een hechte basis. 

Op deze basis kan snarenwonder Larry Campbell, in het verleden niet voor niets een van de meest gevraagde sessiemuzikanten in het genre, uitstekend uit de voeten. Het gitaarwerk op de plaat knalt uit de speakers, maar ook op de mandoline en de viool kan de Amerikaanse muzikant uitstekend uit de voeten. 

Het geweldige gitaarwerk hoor je vooral in de wat stevigere en bluesy songs, die goed zijn vertegenwoordigd op Contraband Love, maar ook in de wat meer ingetogen songs klinkt de plaat in muzikaal opzicht geweldig, zeker als ook nog een organist en een accordeonist aanschuiven. 

Larry Campbell is ook nog eens een uitstekend zanger, maar in vocaal opzicht legt hij het toch af tegen zijn echtgenote Teresa Williams die diepe indruk maakt met zang die uit de tenen kan komen of juist prachtig ingetogen kan klinken. Het is een stem die niet onder doet voor die van de allerbesten en allergrootsten in het genre, waardoor ook Contraband Love weer een rootsplaat is die mee gaat doen om de ereprijzen dit jaar. 

Voor de critici in Europa klinkt het misschien allemaal net wat te traditioneel, maar als er op dit niveau muziek wordt gemaakt, op dit niveau wordt gezongen en zoveel passie uit de speakers spat, is alleen een diepe buiging op zijn plaats. Contraband Love is net als zijn voorganger een fel schitterende diamant binnen de Amerikaanse rootsmuziek. Erwin Zijleman