04 oktober 2017

Anna Tivel - Small Believer

In de oktober lijst van de altijd bijzondere EuroAmericana Chart (check de lijst eens op http://www.euroamericanachart.eu) kwam ik Small Believer van ene Anna Tivel tegen. Haar naam klonk op een of andere manier wel bekend, maar in de platenkast kwam ik haar vervolgens toch niet tegen. 

Daar gaat nu zeker verandering in komen, want Small Believer van Anna Tivel is een mooie plaat. Een hele mooie plaat zelfs.

Ik kan op het Internet niet zo gek veel vinden over Anna Tivel, maar weet inmiddels dat ze uit Portland, Oregon, komt en dat Small Believer al haar vierde plaat is. De plaat werd in Portland opgenomen met producer Austin Nevins achter de knoppen. Ik ken deze Austin Nevins vooral als gitarist en ook op Small Believer tekent hij voor mooi en vaak stemmig gitaarwerk. 

De mooie en veelkleurige gitaarlijnen, die de songs van Anna Tivel steeds voorzien van vuur en dynamiek, zijn overigens zo ongeveer de enige serieuze versiersels op de nieuwe plaat van Anna Tivel, want de Amerikaanse singer-songwriter houdt het op Small Believer vooral sober. De ritmesectie speelt voorzichtig en zacht, de akoestische gitaar van Anna Tivel speelt geen noot te veel en de spaarzame bijdragen van viool, orgel, banjo en klarinet zijn uiterst subtiel. 

Wanneer de gitaren van Austin Nevins zwijgen moet alles komen van de stem van Anna Tivel, maar die stem is gelukkig prachtig. De singer-songwriter uit Portland beschikt over een warm en helder stemgeluid dat makkelijk overtuigt en dat iets doet met de songs op de plaat. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het net wat te lieflijk vinden, maar mij heeft Anna Tivel iedere keer toch weer makkelijk te pakken met een stem die niet alleen aangenaam klinkt, maar die ook passie en emotie uitstraalt. 

Het is niet zo makkelijk om te overtuigen met songs die zo sober zijn als die op Small Believer, maar Anna Tivel slaagt er glansrijk in. De songs van de Amerikaanse singer-songwriter blijken ook nog eens groeibriljanten, want iedere keer dat ik Small Believer hoor vind ik de plaat nog net wat mooier en indrukwekkender. Dat ligt vooral aan de geweldige stem van Anna Tivel en aan haar emotievolle voordracht, maar ook het gitaarwerk op de plaat wint steeds meer aan kracht en is trefzeker met iedere noot. Bovendien vertelt de Amerikaanse singer-songwriter mooie verhalen, die de zeggingskracht van haar songs verder vergroten.

Heel af en toe doet de muziek van Anna Tivel me wel wat denken aan het geweldige debuut van Edie Brickell van heel lang geleden, aan de meer ingetogen platen van Laura Veirs en zeker ook aan het werk van Sophie Zelmani, maar Small Believer is meer verankerd in de Amerikaanse rootsmuziek en moet het bovendien doen met minder opsmuk. Een mooi voorbeeld van 'less is more'. 

De vierde plaat van Anna Tivel is puur en eerlijk en vrijwel altijd van een uitzonderlijke schoonheid en intimiteit. Wat bij eerste beluistering nog aangenaam en mooi is, groeit al snel uit tot een plaat die van alles en nog wat met je doet. Anna Tivel opereert vooralsnog wat in de anonimiteit, maar heeft een plaat gemaakt die in rootskringen moet worden gekoesterd en omarmd. Ik kwam de vierde plaat van Anna Tivel een paar dagen geleden bij toeval gekregen, maar ik wil hem echt niet meer missen. Erwin Zijleman

Small Believer
 van Anna Tivel ligt nog niet in Nederland in de winkel, maar is als download of op cd of vinyl verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://annativel.bandcamp.com.