02 oktober 2017

Tom Petty (1950-2017)


Toen Tom Petty en zijn band The Heartbreakers in 1976 opdoken met hun titelloze debuut werden ze voor het gemak maar in het op dat moment net opkomende hokje punk geduwd. Met punk had het debuut van Tom Petty niet zoveel te maken met alle invloeden van The Byrds, maar het was wel een plaat vol belofte en potentie. Die belofte kwam er niet echt uit op de niet heel bijzondere tweede plaat van de band, maar met het in 1979 verschenen Damn The Torpedoes leverde Tom Petty een ware klassieker af. 

Het is een plaat die hij misschien nooit meer heeft overtroffen, maar wel vele malen wist te benaderen. Hard Promises (1981), Full Moon Fever (1989) en Wildflowers (1994) zijn platen die in geen enkele platenkast mogen ontbreken en die Tom Petty hebben geschaard onder de groten uit de geschiedenis van de rockmuziek. 

Misschien net wat achter de allergrootsten als Dylan en Springsteen, maar nog altijd op respectabele hoogte. De afgelopen twintig jaar was Tom Petty een stuk minder productief, maar Highway Companion uit 2006 en Hypnotic Eye uit 2014 lieten absoluut horen dat we nog rekening moesten houden met Tom Petty. 

De nieuwe start van de laatstgenoemde plaat blijkt nu helaas ook de zwanenzang van Tom Petty, die vandaag op slechts 66 jarige leeftijd is overleden. Hij laat gelukkig een stapeltje prachtplaten achter. Erwin Zijleman