15 oktober 2017

Jadea Kelly - Love & Lust

Iets meer dan vier jaar geleden recenseerde ik Clover van de Canadese singer-songwriter Jadea Kelly. 

De plaat kreeg vanwege haar muziekverleden (en haar debuut Eastbound Platform in het bijzonder) het etiket alt-country opgeplakt, maar met dit etiket deed je de veelkleurige muziek van Jadea Kelly op Clover flink tekort. 

Na het uitstekende Clover ben ik Jadea Kelly helaas weer uit het oog verloren, waardoor ik er nu pas achter kom dat ze in 2016 haar derde plaat heeft uitgebracht. Helemaal toevallig is het overigens niet dat ik Love & Lust nu pas ontdek, want de plaat heeft onlangs eindelijk een Nederlandse release gekregen. 

De eerste noten van Love & Lust laten horen dat Jadea Kelly niet is teruggekeerd naar het geluid van haar debuut, maar het opvallende geluid van Clover verder heeft verrijkt. Jadea Kelly bracht de afgelopen jaren veel tijd in Nashville door. Dat is zeker te horen op Love & Lust, maar de derde van de Canadese singer-songwriter is zeker geen 13 in een dozijn Nashville plaat. 

In Nashville heeft Jadea Kelly het vermogen om lekker in het gehoor liggende popliedjes te schrijven opgepikt en de kunst om in deze popliedjes emotionele en persoonlijke verhalen te vertellen afgekeken. Love & Lust heeft bovendien een muzikale onderlaag die de sfeer van het Zuiden van de Verenigde Staten ademt en verrast met mooie, stemmige en vaak breed uitwaaiende gitaarlijnen. Het pas uitstekend bij de bijzonder mooie stem van Jadea Kelly, die niet alleen een flink bereik heeft en prachtig helder kan zingen, maar ook veel gevoel in haar stem kan leggen. 

De muzikale onderlaag en de uitstekende stem van Jadea Kelly zouden goed geweest kunnen zijn voor een prima rootsplaat, maar de Canadese muzikante heeft haar geluid ook op Love & Lust verder verrijkt met een dromerig en vol klinkend geluid vol invloeden uit de dreampop en de pop-noir. Het zorgt ervoor dat Love & Lust flink anders klinkt dat de meeste andere platen die vanuit Nashville tot ons komen en het zorgt er ook voor dat rootspuristen waarschijnlijk niet goed uit de voeten kunnen met de derde plaat van Jadea Kelly en zeker af zullen haken wanneer de Canadese in een aantal tracks vol kiest voor de pop. 

Ik kan er persoonlijk echter zeer goed mee uit de voeten. Jadea Kelly grossiert op Love & Lust in aanstekelijke popliedjes en het zijn popliedjes met een bijzonder geluid, waarin gelijke delen roots en dromerige pop zijn verwerkt, maar de balans ook wel eens uitslaat in de ene of de andere richting. 

Het zijn popliedjes die niet alleen mooi verzorgd klinken en vol mooie accenten zitten, maar het zijn ook popliedjes die na één keer horen memorabel zijn en die bovendien vol zitten met zang om van te watertanden. Jadea Kelly imponeert als zangeres op Love & Lust nog meer dan op het zo geprezen Clover en legt bovendien veel gevoel in haar songs, die de mooie kanten en de keerzijden van liefde en lust en de soms heftige wisselwerking tussen beiden bezingen. 

Love & Lust past net als zijn voorganger maar lastig in een hokje, maar verdient echt veel meer aandacht dan Jadea Kelly tot dusver krijgt. Clover was me vier jaar geleden lange tijd zeer dierbaar, maar Love & Lust vind ik persoonlijk nog wat mooier. Het moet genoeg zeggen  over de hoge kwaliteit van deze plaat. Erwin Zijleman