22 augustus 2018

Our Girl - Stranger Today

Our Girl is een trio uit het Britse Brighton dat deze week debuteert met Stranger Today. Het is een debuut dan in de Britse muziekpers kan rekenen op zeer positieve recensies en daar valt wat mij betreft niets op af te dingen. 

Het uit drie vrouwen bestaande Our Girl borduurt op haar debuut met name voort op muziek uit de jaren 90, met een duidelijke voorliefde voor shoegaze en dreampop. Met deze invloeden dreigt de Britse band zich te begeven op inmiddels wel erg platgetreden paden, maar Our Girl kiest voor een andere aanpak dan de meeste van haar soortgenoten. 

Invloeden uit de dreampop en shoegaze worden op Stranger Today verrijkt met invloeden uit onder andere de psychedelica, noiserock, grunge en indie-rock, waardoor Our Girl de fantasie net wat meer prikkelt dan de bands die bij het verwerken van invloeden uit de shoegaze en dreampop wat strenger in de leer zijn. 

Centraal op Stranger Today staan de gitaren, die in gruizige salvo’s op je worden afgevuurd, maar die ook subtieler betoveren met prachtig melodieuze gitaarlijnen. Het zijn gitaarlijnen die fraai combineren met de dromerige zang op de plaat, zeker wanneer invloeden uit de dreampop domineren of wanneer de band op de tweede helft van de plaat steeds vaker gas terug neemt.  

Ook in haar songs bewaakt Our Girl op doeltreffende wijze de balans tussen melodie en gruis. De band voegt flink wat dynamiek toe aan haar muziek, door de gitaren af en toe te laten ontsporen, waarbij de ritmesectie als aanjager fungeert, maar hiertegenover staan ook altijd fraai dromerige passages. 

De songs van het Britse trio zijn aansprekend. Het zijn songs die lekker in het gehoor liggen en die vanwege alle verwijzingen naar het verleden op een of andere manier bekend klinken, maar Our Girl houdt haar muziek ook spannend door met groter regelmaat andere invloeden aan haar muziek toe te voegen en door de kans op ontsporing hoog te houden. Stranger Today wint ook nog eens aan kracht wanneer je de plaat vaker hoort. 

Bij iedere volgende luisterbeurt wint het gitaarwerk op de plaat aan kleur en kracht en ook de zang vind ik iedere keer weer net wat aansprekender. Bij eerste beluistering is het debuut van Our Girl nog een plaat die mee lijkt te liften op de zoveelste shoegaze en dreampop revival, maar wanneer je wat beter luistert hoor je dat het Britse trio binnen deze revival een vreemde eend in de bijt is. 

Het is momenteel weer dringen met een groeiend aantal releases, waardoor je als debuterende band makkelijk ondersneeuwt, maar het zou doodzonde zijn als het debuut van Our Girl niet wordt opgemerkt. Ik hoor de plaat inmiddels zelfs voor de zoveelste keer en ik hoor zoveel memorabels in de songs van het Britse trio. Ieder gitaarakkoord op de plaat is wonderschoon en raak en het is meer dan eens gitaarwerk waarin je jezelf volledig kunt verliezen, wat het debuut van Our Girl voorziet van nog wat extra kracht en bezwering. Al met al een bijzonder indrukwekkend debuut van een drietal dat het hopelijk nog ver gaat schoppen. Erwin Zijleman

De muziek van Our Girl is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://weareourgirl.bandcamp.com/album/stranger-today.