dinsdag 7 augustus 2018

Amanda Shires - To The Sunset

Amanda Shires is nog altijd vooral bekend als de vrouw van Jason Isbell en als lid van zijn band, maar de violiste en singer-songwriter uit Lubbock, Texas, heeft inmiddels zelf ook een respectabel platen op haar naam staan. 

Met name haar laatste twee platen, Down Fell The Doves uit 2013 en My Piece Of Land uit 2016, waren van een opvallend hoog niveau en waren wat mij betreft platen waarmee Amanda Shires uit de schaduw van haar bekendere echtgenoot kwam. 

Ook het deze week verschenen To The Sunset zal waarschijnlijk niet zoveel aandacht krijgen als de platen van haar echtgenoot, maar onderstreept nogmaals het talent van Amanda Shires. 

Voor To The Sunset wist Amanda Shires de veelgevraagde producer Dave Cobb te strikken. Dave Cobb, die ook de laatste platen van Jason Isbell naar een hoger plan heeft getild, kiest meestal voor een retro country geluid, maar dat is niet direct het etiket dat op To The Sunset van Amanda Shires is te plakken. De nieuwe plaat van de Amerikaanse singer-songwriter heeft absoluut een country feel, maar dat heeft de plaat vooral te danken aan de geweldige stem van Amanda Shires, die al haar songs met veel passie, emotie en een lichte snik vertolkt. 

De instrumentatie op To The Sunset beperkt zich zeker niet alleen tot de country en klinkt, zeker vergeleken met de vorige albums van Amanda Shires wat lichtvoetiger en poppier. Iedereen die op basis van het bovenstaande bang is dat Amanda Shires zich heeft geschaard onder de populaire Nashville countrypop zangeressen van het moment kan ik gerust stellen, want de songs van de Texaanse muzikante steken knap in elkaar, graven diep en vermengen invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek op subtiele wijze met invloeden uit de pop en de rock. met hier en daar een flinke 80s twist. 

To The Sunset maakt indruk met de prachtige gitaarlijnen van echtgenoot Jason Isbell, die een ander geluid laat horen dan op zijn eigen platen. Ook de viool van Amanda Shires is veelvuldig te horen op haar nieuwe plaat, maar klinkt anders dan op de meer country getinte voorgangers van de plaat. 

Als liefhebber van zowel pop, rock als Amerikaanse roots heeft Amanda Shires mij weer vrij makkelijk overtuigt met haar nieuwe plaat, maar voor muziekliefhebbers met een duidelijke voorkeur voor Amerikaanse rootsmuziek zal het waarschijnlijk even wennen zijn aan het nieuwe geluid van Amanda Shires, al zijn invloeden uit de Americana wel degelijk aanwezig in haar nieuwe geluid. To The Sunset is een gevarieerde plaat die songs met vooral invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek met schijnbaar speels gemak afwisselt met invloeden uit de pop en zo af en toe ook nog uit de bocht vliegt met een track vol rauwe Southern Rock. 

Door de grote variatie is de nieuwe soloplaat van Amanda Shires een ambitieuze plaat, maar de Amerikaanse singer-songwriter vertilt zich nergens aan haar nieuwe geluid. Jason Isbell is de afgelopen jaren zeer productief en heeft een constant en hoog niveau bereikt, maar ook zijn echtgenote timmert steeds nadrukkelijker aan de weg. Dat Amanda Shires zich ook nog eens durft te profileren buiten de gebaande paden van de Amerikaanse rootsmuziek, zonder deze al te ver uit het oog te verliezen, verdient niet alleen respect, maar levert ook nog eens een plaat op die groeit en groeit en groeit en steeds aangenamer schuurt. Erwin Zijleman

To The Sunset van Amanda Shires is (in digitale vorm) ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://amandashires.bandcamp.com/album/to-the-sunset.