vrijdag 13 november 2020

This Is The Kit - Off Off On

This Is The Kit, de band rond de Britse muzikante Kate Stables, maakt het je ook op Off Off On weer niet makkelijk, maar betovert ook met avontuurlijke en prachtig ingekleurde songs
This Is The Kit staat inmiddels zes albums garant voor kwaliteit en de laatste van het stel is wat mij betreft ook de mooiste. Wat ooit begon met redelijk sobere en ingetogen folk, is uitgegroeid tot een rijk en avontuurlijk geluid waarin ruimte is voor meerdere invloeden en voor volop avontuur. Off Off On is een album vol betoverend mooie klanken en het zijn klanken die prachtig kleuren bij de heldere stem van Kate Stables. Zeker bij eerste beluistering is Off Off On een behoorlijk complex album, maar iedere keer dat je er naar luistert valt er meer op zijn plek. Het nieuwe album van This Is The Kit is een flinke uitdaging, maar uiteindelijk word je rijkelijk beloond.


Onlangs verscheen een nieuw album van This Is The Kit, als ik goed geteld heb alweer het zesde album van het alter ego van en tegenwoordig de band rond de Britse muzikante Kate Stables, die tien jaar voor het eerst van zich liet horen met haar debuut Krulle Bol (!). 

This Is The Kit debuteerde tien jaar geleden met behoorlijk sobere en ingetogen folk, maar in de loop der jaren is het geluid van de band rond Kate Stables steeds wat voller geworden, overigens zonder het predicaat folk onrecht aan te doen. Ook het onlangs verschenen Off Off On opent folky, waarbij zowel invloeden uit de traditionele Britse folk als invloeden uit de Keltische muziek worden verwerkt. 

Ik moet altijd wennen aan de albums van This Is The Kit en dat was dit keer niet anders. Kate Stables zoekt immers altijd het avontuur en maakt bovendien albums die meerdere keren van kleur verschieten. Na de fraaie folky openingstrack vol onnavolgbaar akoestisch fingerpicking gitaarwerk, schuift This Is The Kit direct in de tweede track op richting een geluid dat neigt naar de indierock van Phoebe Bridgers en al haar volgelingen, al verliest Kate Stables de folk nooit helemaal uit het oog en keert de folk terug in de songs die volgen. 

This Is The Kit probeert op alle tot dusver verschenen albums met minimale middelen een maximaal effect te sorteren en dat is ook weer het streven op Off Off On. Zeker in de meer folky songs op het album heeft Kate Stables genoeg aan het bijzonder smaakvolle akoestische gitaarspel en haar heldere stem, maar andere tracks worden voller ingekleurd met onder andere elektrische gitaren en blazers. Van overdaad is echter nergens sprake, wat een mooi open geluid oplevert waarin alle details hoorbaar zijn. 

This Is The Kit werkt dit keer met producer Josh Kaufman, die Off Off On heeft voorzien van een bijzonder fraai geluid, dat varieert van sober en verstild tot vol en ruimtelijk. Ook de band van Kate Stables levert fraai werk. Niet alleen het gitaarwerk op het album is mooi en trefzeker, maar ook de ritmesectie levert fraai werk. In deze ritmesectie duikt bassiste Rozi Plain op, die ook tekent voor de achtergrondzang en die vorig jaar zelf nog een van de mooiste albums van 2019 afleverde. 

Het nieuwe album van This Is The Kit is van een vergelijkbaar niveau, al maakt Kate Stables het je nooit echt makkelijk. De Britse krant The Independent omschreef Off Off On vorige week nog als “a masterclass in complex songwriting”. Het is geen gekke omschrijving, want de muziek van This Is The Kit schiet meerdere kanten op en bestaat bovendien uit vele lagen. Soms is het folky, soms jazzy, maar de band van Kate Stables kan ook uit de voeten met pop of juist avant-garde. 

Het zorgt ervoor dat Off Off On in eerste instantie wat tegen de haren instrijkt, maar langzaam maar zeker steeds meer schoonheid prijs geeft. In muzikaal opzicht is het in alle opzichten smullen, maar ook de stem van Kate Stables is van een bijzondere schoonheid en is al even gevarieerd als de instrumentatie op het album. 

Ik moest altijd al wat wennen aan de muziek van This Is The Kit en dit keer was de leercurve nog een stuk steiler dan in het verleden, maar iedere keer als ik naar Off Off On luister hoor ik nieuwe dingen en ben ik nog wat meer onder de indruk van het bijzondere muzikale universum van Kate Stables. Erwin Zijleman

De muziek van This Is The Kit is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://thisisthekit.bandcamp.com.


Off Off On van This Is The Kit is verkrijgbaar via de Mania webshop: