08 augustus 2022

Bartees Strange - Farm To Table

Bartees Strange maakt het je niet altijd makkelijk met songs die echt alle kanten op kunnen, maar de veelzijdigheid van Farm To Table draagt ook stevig bij aan de kwaliteit van dit fascinerende album
Het debuutalbum van Bartees Strange sneeuwde, in ieder geval voor mij, wat onder door de coronapandemie en ook het tweede album van de muzikant uit Washington D.C. greep steeds naast een plekje op de krenten uit de pop. Mede door flink wat halfjaarlijstjes heb ik alsnog de tijd genomen voor dit album en daar heb ik geen spijt van gehad, want Farms To Table is een uitstekend album. Bartees Strange wordt in het hokje indierock geduwd, maar dit is slechts een van de hokjes waarin de Brits-Amerikaanse muzikant zicht beweegt. Ik moest zelf even de tijd nemen voor dit album, maar sindsdien is het tweede album van Bartees Strange alleen maar interessanter geworden.


Ik heb het in de weken rond de release een paar keer geprobeerd met Farm To Table, het debuutalbum van Bartees Strange, maar er waren steeds andere albums die ik net wat beter vond of die me wat makkelijker wisten te overtuigen. Langzaam maar zeker ben ik echter steeds meer onder de indruk geraakt van het tweede album van de muzikant die werd geboren in het Verenigd Koninkrijk, opgroeide in Oklahoma en momenteel opereert vanuit Washington D.C., waarna de notering in flink wat halfjaarlijstjes het beslissende zetje gaf. 

Bartees Strange debuteerde in 2020 met Live Forever, maar dat album sneeuwde helaas flink onder door de coronapandemie, al leverde het hem wel een platencontract op bij het roemruchte 4AD label. Het debuutalbum van Bartees Strange is een album dat ook ik gemist heb, waardoor Farm To Table mijn eerste kennismaking met de muziek van de Bartees Strange is. 

Het is een kennismaking die zoals gezegd niet vanzelf ging, wat alles te maken heeft met het brede spectrum dat de Brits-Amerikaanse muzikant bestrijkt op zijn tweede album. Het is een album dat incidenteel is te typeren als indierock, maar Bartees Strange kan ook uit de voeten met onder andere pop, soul, folk, hiphop en elektronica, wat een bont gekleurd album oplevert. 

Het is een album dat niet alleen meerdere genres bestrijkt, maar dat ook qua soort songs meerdere kanten op kan. Bartees Strange maakt op Farm To Table lekker in het gehoor liggende of zelfs hitgevoelige songs, maar het album bevat ook een aantal songs die wat dieper graven en die je meerdere keren moet horen voordat ze je te pakken hebben. Ook qua tempo varieert Bartees Strange er flink op los, want een uptempo song wordt moeiteloos gevolgd door een zich langzaam voortslepende song. 

Het zijn songs die gevarieerd, maar zonder uitzondering mooi zijn ingekleurd, waarbij met name het veelzijdige gitaarspel in positieve zin opvalt. Naast het mooie gitaarspel is de ]bijzondere stem van Bartees Strange op Farm To Table sfeerbepalend. Het is een stem die warm en soulvol klinkt in de meer laidback songs, maar die ook rauwer kan klinken in de wat meer rock georiĆ«nteerde songs op het album. 

Hoewel Farm To Table in muzikaal opzicht niet veel raakvlakken heeft met de muziek die Prince maakte, doet het tweede album van Bartees Strange me meer dan eens denken aan de albums van Prince. Dat heeft deels te maken met de veelzijdigheid van Farms To Table, maar het zijn vooral de muzikaliteit en eigenzinnigheid van Bartees Strange die bij mij associaties oproepen met songs van het genie uit Minneapolis, die met een beetje fantasie ook best een album als Farm To Table had kunnen maken (maar dit helaas niet deed). 

Ik heb zoals gezegd zelf best moeten wennen aan het tweede album van Bartees Strange. De klasse of zelfs genialiteit die ik nu hoor in de songs op het album, ontgingen me compleet bij eerste beluistering, toen ik nog vooral moeite had om het album te duiden, wat je bij een album als dit ook niet moet proberen. 

Bartees Strange heeft inmiddels aansluiting gevonden bij de Amerikaanse indiescene, maar ik ben er van overtuigd dat hij ook binnen de soul, hiphop of R&B met de besten mee zou kunnen. Zeker binnen de indiescene slaagt hij er echter makkelijk in om zich te onderscheiden. Dat doet Bartees Strange op Farms To Table op indrukwekkende wijze en dit album wordt echt alleen maar beter. Erwin Zijleman

De muziek van Bartees Strange is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Brits-Amerikaanse muzikant: https://barteesstrange.bandcamp.com/album/farm-to-table.


Farm To Table van Bartees Strange is verkrijgbaar via de Mania webshop:
LP (coloured), 26,99 euro
LP, 26,99 euro
CD, 16,99 euro