06 september 2024

Hannah Juanita - Tennessee Songbird

Tennessee Songbird van Hannah Juanita ademt in alle opzichten de countrymuziek uit een ver verleden, maar ook in het heden spreken de songs van de Amerikaanse muzikante zeer tot de verbeelding
Tot een paar jaar geleden moest ik er niet veel van hebben, maar tegenwoordig kan ik met allerlei soorten countrymuziek uit de voeten en dus ook met de wat traditioneler klinkende variant van het genre. Deze variant is in uitstekende handen bij de Amerikaanse muzikante Hannah Juanita. Dat hoor je vooral in haar zang, maar ook in haar teksten en in haar songs en zeker ook in de muziek die is te horen op het album. Het klinkt allemaal heerlijk authentiek en zelfs wat nostalgisch, maar naast de wat ruwere alternatieve country en de blinkende countrypop mag ook dit soort countrymuziek er zeker zijn. En Tennessee Songbird wordt eigenlijk alleen maar leuker.



Hannah Juanita draagt op de cover van haar album Tennessee Songbird een cowboyhoed. Daarmee is bijna zeker dat de Amerikaanse muzikante een countryalbum heeft afgeleverd, maar het is nog niet duidelijk of het een modern klinkend countrypop album of een traditioneler klinkend countryalbum is. 
Dat wordt direct duidelijk bij de eerste noten van Tennessee Songbird, want het album van Hannah Juanita ademt zowel in muzikaal, vocaal als tekstueel opzicht countrymuziek uit een ver verleden. 

Hannah Juanita is een muzikante uit Nashville, Tennessee, die een paar jaar geleden debuteerde met het album Hardliner. Dat album vond ik destijds echt veel te traditioneel, maar sindsdien heb ik zowel de modernere countrypop als de traditionelere variant van het genre leren waarderen. 

Binnen de traditionelere hoek van de countrymuziek heeft Hannah Juanita wat mij betreft veel te bieden. Zo beschikt ze over een stem die aansluit bij een aantal grote countryzangeressen uit het verleden. Het is een stem die onmiddellijk country, gevoel en melancholie toevoegt aan de songs op Tennessee Songbird. Het is een stem die direct opvalt en in eerste instantie misschien wat schel klinkt, maar hoe vaker ik naar het album van Hannah Juanita luister, hoe meer ik gecharmeerd raak van haar stem. 

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de muziek op Tennessee Songbird. Hannah Juanita wordt op haar nieuwe album bijgestaan door een uit de kluiten gewassen groep muzikanten. Snareninstrumenten spelen een belangrijke rol op het album, want naast flink wat gitaren is er een voorname rol voor de dobro, de pedal steel en de viool. Hier blijft het niet bij, want ook de accordeon wordt veelvuldig ingezet op het album en versterkt het wat traditionele geluid op het album. 

Zeker in de uptempo tracks is het geluid op Tennessee Songbird lekker vol en voorzien van veel twang, maar Hannah Juanita neemt hier en daar ook gas terug in haar songs. In de wat meer ingehouden songs vind ik haar zang misschien nog wel mooier en warmer, al kan de Amerikaanse muzikante ook het wat meer uptempo en steviger werk makkelijk aan. Wanneer een bak strijkers wordt opengetrokken dreigt het wat zoetsappig te worden, maar de stem van Hannah Juanita verricht ook in deze setting wonderen. 

Traditioneel klinkende countrymuziek, zoals te horen op het nieuwe album van Hannah Juanita, is momenteel wat minder in trek dat de fraai geproduceerde en veel moderner klinkende countrypop van het moment. Ik word zelf ook net wat makkelijk overtuigd door de country met flink wat invloeden uit het heden, maar het fraaie retro geluid op Tennessee Songbird is wat mij betreft ook niet te weerstaan en de country clichés in de teksten zijn wat mij betreft niet storend, maar juistde kers op de taart. 

De muzikanten op het album gaan af en toe heerlijk los en laten horen dat ze stuk voor stuk precies weten hoe de country van weleer moet klinken, maar het is de heerlijke stem van Hannah Juanita die van een degelijk countryalbum een heel erg goed countryalbum maken. Hannah Juanita is in Nederland een grote onbekende, maar ik weet zeker dat er ook hier voldoende liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek rondlopen die uitstekend uit de voeten kunnen met Tennessee Songbird. Erwin Zijleman

De muziek van Hannah Juanita is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://hannahjuanita.bandcamp.com/album/tennessee-songbird.