07 september 2024

Hinds - Viva Hinds

Carlotta Cosials en Ana García Perrote moesten noodgedwongen met zijn tweeën verder, maar laten op het uitstekende Viva Hinds horen dat er nog altijd veel muziek en plezier zit in hun bands Hinds
Na de garagerock van de eerste twee albums en het meer pop georiënteerde derde album was het de vraag welke richting de Spaanse band Hinds op zou gaan op hun vierde album. Het deze week verschenen Viva Hinds geeft het antwoord. Op het vierde album laten Carlotta Cosials en Ana García Perrote hier en daar wat flarden uit het verleden van de band horen, maar komen ze ook op de proppen met wat echo’s uit de jaren 80. Wat is gebleven is het aangenaam ruwe karakter van de songs van Hinds en het vermogen van Carlotta Cosials en Ana García Perrote om onweerstaanbaar lekkere popsongs te schrijven en deze op geheel eigen wijze uit te voeren. Heerlijk album!



De Spaanse band Hinds debuteerde in de eerste week van 2016 met het geweldige Leave Me Alone. De muziek van de band uit Madrid rammelde echt aan alle kanten, maar de mix van 60s garagerock en Phil Spector girlpop uit dezelfde periode was ook onweerstaanbaar lekker. Carlotta Cosials, Ana García Perrote, Ade Martín en Amber Grimbergen maakten in muzikaal en vocaal opzicht zeker geen onuitwisbare indruk, maar met de popsongs van de vier was echt helemaal niets mis. 

Het werd alleen maar beter op het in het voorjaar van 2018 verschenen I Don’t Run. Het tweede album van Hinds tapte voor een belangrijk deel uit hetzelfde vaatje als het debuutalbum, maar de muziek en met name het gitaarwerk klonk een stuk beter en hetzelfde gold voor de zang, terwijl ook de productie van de van The Strokes bekende Gordon Raphael een duit in het zakje deed. 

Het in de zomer van 2020 verschenen The Prettiest Curse was tot voor kort het laatste levensteken van Hinds. Ook de derde album van de band uit Madrid was een uitstekend album, al liet The Prettiest Curse wel een flinke koerswijziging horen met veel meer invloeden uit de pop en een vleugje disco. 

Op het deze week verschenen Viva Hinds staan nog maar twee vrouwen op de cover. Bassiste Ade Martín en drumster Amber Grimbergen hebben de band inmiddels verlaten, waardoor Carlotta Cosials en Ana García Perrote met zijn tweeën zijn overgebleven. Op het vierde album van Hinds laten de twee horen dat ze het oude geluid van hun band niet helemaal vergeten zijn, maar domineren de nieuwe wegen. 

Viva Hinds klinkt weer wat ruwer dan zijn voorganger en zit in muzikaal opzicht ergens tussen I Don’t Run en The Prettiest Curse in. Het nieuwe album van Hinds heeft heel af en toe nog de jaren 60 vibe die de eerste twee albums van de band zo leuk maakte, maar sleept er vervolgens vooral invloeden uit de jaren 80 bij, met een hoofdrol voor invloeden uit de new wave. Die jaren 80 invloeden hoor je vooral wanneer de synths het voortouw nemen of wanneer de bassen kiezen voor de vaste patronen van de postpunk, maar je hoort het ook terug in het gitaarwerk. 

Carlotta Cosials en Ana García Perrote maakten het vierde album van Hinds samen met producer Pete Robertson, die ooit drumde bij The Vaccines. In de studio schoven ook Beck en Fontaines D.C. drummer Grian Chatten aan voor een gastbijdrage, wat illustreert dat Hinds al lang niet meer dat onbekende Spaanse bandje van weleer is. 

De muziek van de band rammelt al lang niet meer zo als in het verleden, maar Viva Hinds klinkt lang niet zo gepolijst als zijn voorganger. Carlotta Cosials en Ana García Perrote waren op de vorige albums van Hinds al zeer bedreven in het schrijven van memorabele popsongs en dat zijn ze op het vierde album van de band nog steeds. Alles op het album klinkt even lekker, waarbij het niet zoveel uitmaakt of de twee zich bedienen van het Engels of het Spaans. 

Zeker wanneer de muziek breed uitwaaiert neemt Hinds je direct mee terug naar de jaren 80, al kende ik destijds geen band als Hinds. Met name de eerste twee albums van de band vond ik ultieme feelgood albums en ook van Viva Hinds kan ik alleen maar heel vrolijk worden. Carlotta Cosials en Ana García Perrote hebben wat tegenslagen moeten verwerken, maar met Viva Hinds is Hinds gelukkig weer helemaal terug. Erwin Zijleman

De muziek van Hinds is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Spaanse band: https://hinds.bandcamp.com/album/viva-hinds.


The Prettiest Curse van Hinds is verkrijgbaar via de Mania webshop: