07 december 2015

Bruce Springsteen - The Ties That Bind: The River Collection

Bruce Springsteen’s The River verscheen in 1980. Het was de opvolger van het twee jaar eerder verschenen Darkness On The Edge Of Town, waarmee Bruce Springsteen en zijn E-Street Band de sterrenstatus die was verworven met het in 1975 verschenen Born To Run consolideerden. 

The River kwam er niet zonder slag of stoot. Een cd met 10 tracks verdween uiteindelijk op de plank, omdat Bruce Springsteen niet tevreden was over het resultaat. Een deel van deze tracks werd later opnieuw opgenomen, nieuwe songs werden toegevoegd en uiteindelijk lag er een dubbelalbum: The River. 


Het was Bruce Springsteen’s meest ambitieuze plaat tot op dat moment en misschien wel de meest ambitieuze plaat uit zijn oeuvre. De 20 tracks op The River zijn misschien niet allemaal even sterk, maar ze horen wel bij elkaar en vertellen samen het verhaal van een Amerikaanse samenleving die de Amerikaanse droom voorbij was en te kampen had met een stevige crisis. Het was een verhaal waarin  de kersverse Amerikaanse president Reagan zeker niet werd ontzien.Bruce Springsteen en zijn band vertellen dit inmiddels tijdloos gebleken verhaal via een serie al even tijdloze songs, waarvan het merendeel inmiddels de status van Springsteen klassieker heeft gekregen. 


The River bevat een aantal songs waarop het grootse geluid van The E-Street Band verder wordt uitgebouwd, maar Springsteen kiest ook voor een aantal kleinere en behoorlijk indringende songs, die nadrukkelijk de vinger op de zere plek van de Amerikaanse samenleving legden (en dit nog steeds doen). Hiernaast kiest Springsteen een aantal malen nadrukkelijker voor de rock ’n roll dan voorheen en steekt hij The Rolling Stones naar de kroon. 


Het geluid van de originele versie van The River is op The Ties That Bind: The River Collection fraai opgepoetst, maar uiteraard is er meer. Op de derde schijf van dit mooi uitgevoerde boxje vinden we de versie van de plaat die naar de plank werd verwezen. Een aantal van de tracks zou in een nieuwe versie The River halen; een aantal andere tracks niet. Beluistering van deze schijf heeft vooral historische waarde; dat Springsteen er wijs aan deed om de plaat niet uit te brengen wordt alleen maar bevestigd. 


De vierde schijf is met een flinke serie outtakes een stuk interessanter en bevat tracks die op The River niet hadden misstaan. 


De koek is dan nog lang niet op, want The Ties That Bind: The River Collection komt ook nog met drie DVD’s of Blu-Ray’s. De eerste bevat een gloednieuwe, mooie en buitengewoon boeiende documentaire over de wijze waarop The River tot stand kwam. De laatste twee bevatten live-opnames van Bruce Springsteen en zijn E-Street Band in grootse vorm en dat is altijd een genoegen. 


De ook nog eens met een prachtig en lijvig boek uitgevoerde box-set kost uiteindelijk een klein vermogen, maar de fans zullen smullen van alle extra’s. Heb je er niet zoveel geld voor over en heb je The River nog niet? Kies dan voor de geremasterde versie van een paar jaar geleden. Dat The River in geen enkele platenkast mag ontbreken is immers zeker. Erwin Zijleman