02 december 2015

Emilie & Ogden - 10 000

10 000, het debuut van Emilie & Ogden, verschijnt in Nederland pas aan het eind van januari, maar er wordt nu al heel druk gedaan over deze plaat. 

Ook in de Verenigde Staten trekt het debuut van Emilie & Ogden veel aandacht en ook hier wordt driftig gestrooid met superlatieven. Ik begreep dit niet, maar uiteindelijk wel. 


Emilie is de Canadese muzikante Emilie Kahn en Ogden is haar harp. Emilie Kahn heeft een stem die soms voorzichtig tegen de haren instrijkt en maakt muziek die is te omschrijven als licht vervreemdende folk, waarin de fraaie klanken van haar harp een belangrijke rol spelen. 


Dat klinkt wel heel erg als Joanna Newsom en dat is ook de naam die bij beluistering van 10  000 veelvuldig opduikt. Geen reden dus voor heel veel ophef zou je zeggen, maar zeker wanneer je 10 000 vaker hebt gehoord blijkt het een plaat die makkelijk betovert. 


Natuurlijk ontsnapt 10 000 geen moment aan de vergelijking met de muziek van Joanna Newsom, maar naast overeenkomsten zijn er zeker ook verschillen. Waar ik persoonlijk veel moeite heb met de stem van Joanna Newsom, is de stem van Emilie Kahn er een die makkelijk verleidt en slechts zelden echt tegen de haren in strijkt. Het is een stem die af en toe wel wat doet denken aan die van Leslie Feist en dat is andere koek dan Joanna Newsom. 


Hiernaast zijn de songs van Emilie & Ogden een stuk toegankelijker en vooral ook melodieuzer dan die van Joanna Newsom. Emilie Kahn en haar harp kiezen nergens voor de makkelijke weg, maar vergeleken met de muziek van Joanna Newsom staat 10000 vol aangename luisterliedjes, die meer dan eens een rustgevende uitwerking hebben, maar ook voldoende verrassende wendingen bevatten om te blijven boeien. 


Ik geef toe dat ik in eerste instantie vooral met scepsis luisterde naar het debuut van Emilie & Ogden, maar inmiddels heeft de plaat me te pakken en zal ik hem sneller opzetten dan de laatste van Joanna Newsom. In januari groot in Nederland, maar nu al te beluisteren. Doen, want juist in december doet de fraaie en rustgevende muziek van deze Canadese het uitstekend. Erwin Zijleman