21 december 2015

Maddie & Tae - Start Here

De afgelopen jaren haalde ik niet zoveel bijzonders uit de country jaarlijstjes, maar dit jaar is alles anders. 

Uit een aantal Amerikaanse jaarlijstjes haalde ik al de prachtplaten van Ashley Monroe en Chris Stapleton, maar het country jaarlijstje van de Britse kwaliteitskrant The Guardian biedt nog veel meer prachtige tips (wat de komende dagen zal blijken). 

In dit lijstje, dat overigens wordt aangevoerd door het ook door mij zeer gewaardeerde Pageant Material van Kacey Musgraves, kwam ik Start Here van Maddie & Tae tegen. 

Maddie Marlow en Taylor Dye zijn piepjong (geboortejaar 1995), zien er uit als de gemiddelde cheerleader, opereren inmiddels vanuit Nashville en zijn hier omarmd door producers die weten hoe radiovriendelijke Nashville countrypop moet klinken. 

Dat belooft misschien niet veel goeds, maar het pakt geweldig uit. Start Here is voorzien van een verrassend smaakvol Nashville country geluid en het is een geluid dat alle ruimte biedt aan de stemmen van Maddie Marlow en Taylor Dye. Dat is een verstandig besluit. Maddie Marlow en Taylor Dye kunnen allebei uitstekend zingen, maar als ze samen zingen gebeurt er iets. 

Start Here doet door de bijzonder trefzekere samenzang wel wat denken aan de muziek van The Dixie Chicks en dat is een vergelijking waarvoor Maddie & Tae zich zeker niet hoeven te schamen. 

De vergelijking met de muziek van The Dixie Chicks hoor je overigens ook terug in de instrumentatie en in de Zuidelijke tongval van de meiden, maar Maddie & Tae zijn meer dan The Dixie Chicks 2.0. 

Start Here staat vol met prima songs. Het zijn songs die het geweldig zullen doen op de Amerikaanse country stations, maar het zijn ook songs die wat met je doen. Deels door de hoge kwaliteit van de zang, de instrumentatie, de songs en de productie, maar deels ook door de emotie die Maddie & Tae in hun muziek leggen. 

The Guardian schaart Start Here mede hierdoor onder de beste country platen van 2015. Ik sluit me hier bij aan, al is het voor mijn jaarlijstje inmiddels helaas te laat. Erwin Zijleman