12 december 2015

Dusty Stray - A Tree Fell And Other Songs

Het is al weer ruim vier jaar geleden dat ik zeer enthousiast was over Light Years Away, de tweede plaat van Dusty Stray. 

Het alter ego van de vanuit Amsterdam opererende Texaan Jonathan Brown gaf de concurrentie destijds het nakijken met een tijdloze Amerikaanse rootsplaat die zich liet beïnvloeden door meerdere sub genres en door meerdere decennia rootsmuziek. 


Ondanks mijn bewondering voor de tweede plaat van Dusty Stray zag ik de derde plaat (het in 2013 verschenen Family Album) compleet over het hoofd en ik moet toegeven dat ook A Tree Fell And Other Songs al weer een week of zes op de stapel lag en lange tijd buiten de boot leek te vallen. 


Het zou doodzonde zijn geweest, want ook de vierde plaat van Dusty Stray is weer wonderschoon. Op A Tree Fell And Other Songs werkt Jonathan Brown samen met de Amerikaanse producer (Mark) Kramer, die eerder werkte met onder andere Galaxie 500, Low en Will Oldham’s Palace Songs. Het is een keuze die goed uitpakt, want Kramer weet uitstekend hoe de ingetogen en soms fluisterzachte songs van Dusty Stray moeten klinken. 


Ook op A Tree Fell And Other Songs schudt Jonathan Brown de prachtliedjes weer uit zijn mouw. Het zijn ingetogen en over het algemeen stemmige popliedjes die opvallen door het rijke instrumentarium en vooral ook door warmte die de muziek uitstraalt. 


A Tree Fell And Other Songs slaat zich als een warme deken om je heen. Dat ligt voor een belangrijk deel aan de fraaie instrumentatie, maar ook de aangename en soms fluisterzachte stem van Jonathan Brown speelt een belangrijke rol bij het effect dat A Tree Fell And Other Songs sorteert. 


De songs van Jonathan krijgen extra diepte door de teksten waarin veel donkerdere thema’s worden aangesneden dan de verwarmende klanken van Dusty Stray suggereren. De bijzonder fraaie en trefzekere productie van Kramer is de slagroom op de taart. 


A Tree Fell And Other Songs is een bijzonder aangename plaat, maar het is ook een plaat vol verrassing en diepgang. Dusty Stray is er weer in geslaagd om een plaat te maken van een niveau dat in Nederland maar zelden wordt bereikt. Ook voor deze geldt dat het echt veel te mooi is om te laten liggen. Erwin Zijleman
Koop bij bol.com  LP