17 december 2015

Jennylee - Right On!

Jennylee is het alter ego van Jenny Lee Lindberg, die we weer kennen als de bassist van Warpaint.

In het geluid van Warpaint vormt het bijzondere baswerk van Jennylee een cruciale rol en dat doet het ook op haar eerste soloplaat Right On!.


Right On! Is vergeleken met de platen van Warpaint een behoorlijk experimentele plaat. Het is een plaat met prachtige diepe bassen, bijzondere atmosferische klanken, intrigerende gitaarloopjes en de al even intrigerende vocalen van Jennylee. 


Jennylee moet bij Warpaint genoegen nemen met een rol op de achtergrond, maar dat ze ook een rol in de spotlights aan kan bewijst ze op haar eerste soloplaat. 


Het is een soloplaat die niet altijd even makkelijk is te doorgronden, maar wanneer je je eenmaal hebt vastgebeten in Right On! blijkt het een fascinerende plaat waarop veel moois te horen is. Het baswerk op de soloplaat is onnavolgbaar en vaak fenomenaal, maar ook in vocaal opzicht blijft Jennylee uiteindelijk makkelijk overeind. 


De complexe songstructuren, de bijzondere ritmes en de donkere en dreigende klanken op de achtergrond maken van Right On! een fascinerende plaat waarop steeds weer nieuwe dingen opduiken. 


Jennylee haalt ook op haar soloplaat invloeden uit de dreampop (ook een belangrijke inspiratiebron voor Warpaint), maar de Amerikaanse citeert ook uit de archieven van de new wave en de postpunk, laat zich meer dan eens beïnvloeden door de muziek van Cocteau Twins en Siouxsie & The Banshees en experimenteert er ook nog eens driftig op los, waarbij het tempo vaak prachtig laag blijft, al is er ook ruimte voor rauwe uithalen. 


Het knappe van Right On! is dat Jennylee aan de ene kant kiest voor een breed uitwaaierend atmosferisch geluid, maar aan de andere kant heel veel bijzondere en subtiele details in haar muziek stopt. Right On! staat daarom garant voor heerlijk wegdromen, maar houdt je door alle onderhuidse spanning in de vele lagen ook op het puntje van je stoel. 


Het levert een plaat op die door de late releasedatum waarschijnlijk zal ontbreken in de meeste jaarlijstjes, maar hierin wel degelijk thuis hoort. Erwin Zijleman