08 december 2015

Lasse Passage - Stop Making Sense And Start Making Success

Lasse P. Nøsted is een Noorse muzikant die inmiddels een aantal jaren muziek maakt als Lasse Passage. 

De Noor studeerde de afgelopen jaren aan het Haagse conservatorium en combineerde al het geleerde met de nodige inspiratie op 4 EP’s (Stop Making Sense And Start Making Success volume 1 t/m 4). 


De 4 EP’s zijn nu aangevuld met extra tracks op 4 plaatkanten terecht gekomen en zijn bij elkaar goed voor bijna anderhalf uur muziek. 


Lasse Passage heeft de vinyl uitvoering van Stop Making Sense And Start Making Success werkelijk prachtig verpakt, maar ook in muzikaal opzicht valt er heel veel te genieten. 


Lasse Passage maakt muziek die je bij een muzikant uit Noorwegen verwacht. Veel songs op de plaat zijn donker en stemmig en slepen zich uiterst langzaam voort. Het is de soundtrack van een eindeloze Scandinavische winter, maar verkijk je niet te makkelijk op de intrigerende muziek van de Noor. 


Lasse Passage vertolkt op Stop Making Sense And Start Making Success met enige regelmaat stemmige popliedjes met een kop en een staart, maar hij kiest met minstens evenveel regelmaat voor bijna soundscape achtige stukken, waarin uiteenlopende instrumenten opduiken en soms fraaie blazers en soms vervreemdende elektronica voor een bijzondere lading zorgen. 


De songs met een kop en een staart zijn folky, kiezen nergens voor de makkelijkste weg en zitten vol met instrumentale en vocale hoogstandjes (luister maar eens naar de fraaie bijdragen van zangeressen Johanne Bikkelend en Brita Lilot)). De meer instrumentale stukken zijn beeldend en zitten vol verrassingen en experiment. 


Stop Making Sense And Start Making Success bestaat uit vier plaatkanten en deze plaatkanten zijn allemaal anders. De muziek van Lasse Passage is soms toegankelijk, maar veel vaker behoorlijk experimenteel. Het duurt daarom even voor de plaat echt binnen komt, al is het eigenlijk direct een plaat die heerlijk voortkabbelt op de achtergrond.


Stop Making Sense And Start Making Success wordt echter veel beter wanneer je de geheimen op deze bijzondere plaat één voor één ontrafelt. Dan pas komt immers de ware schoonheid van dit intrigerende en ambitieuze werk aan de oppervlakte. Of hij er erg succesvol mee zal zijn durf ik te betwijfelen, maar dat Lasse Passage zijn punt heeft gemaakt is zeker. Erwin Zijleman


De 2 LP (12 inch) versie van Stop Making Sense And Start Making Success van Lasse Passage is verkrijgbaar via zijn website (http://www.lassepassage.com/shop.html).