15 december 2015

Pocket Knife Army - This Time I'll Come Out Unharmed

Een paar weken geleden besprak ik het buitengewoon intrigerende debuut van het Nederlandse duo NNENN, dat op geheel eigen wijze Portishead naar de kroon steekt op het prachtige Snapshots Of Eterniet. 

Het eveneens uit Nederland afkomstige duo Pocket Knife Army doet nu hetzelfde, al doet het dit wel op andere wijze dan NNENN. 


Pocket Knife Army bestaat uit zangeres Desirée Coumans en gitarist/toetsenist Erwin Tuijl. 


Desirée Coumans neemt je met haar krachtige vocalen mee in de songs van Pocket Knife Army, waarbij ze net zo makkelijk raakt aan de intieme en rokerige vocalen van Portishead’s Beth Gibbons als aan de emotievolle zang van Amy Lee (die ooit kort furore maakte met Evanescence). Hier kan ik nog heel wat andere namen aan toevoegen, want Desirée Coumans kan op vele terreinen uit de voeten.


This Time I’ll Come Out Unharmed opent met behoorlijk zwaar aangezette synths en dit is een terrein waarop Pocket Knife Army uitstekend uit de voeten kan. De bijzondere klanken refereren zowel aan 80s synthpop als aan 90s triphop of hedendaagse elektronische muziek, maar kiezen nergens voor de makkelijkste weg. Pocket Knife Army maakt hierdoor muziek die je wat vaker moet horen, maar hierdoor ook wat langer aan kracht blijft winnen. 


Het bovenstaande suggereert misschien dat Pocket Knife Army kiest voor een groots geluid en niet voor subtiliteit, maar dat is zeker niet het geval. In de meeste tracks op de plaat domineren ingetogen klanken (en hier en daar zelfs een akoestische gitaar) en ook in de wat zwaarder aangezette elektronische passages zijn in ruime mate rustpunten en spanningsbogen ingebouwd. 


This Time I’ll Come Out Unharmed zet je daarom keer op keer op het verkeerde been, maar wat is het een genoegen. Pocket Knife Army maakt geen muziek die aangenaam voortkabbelt op de achtergrond, maar maakt muziek die je de speakers in trekt. Het Utrechtse duo zoekt hierbij veelvuldig het experiment, maar maakt ook popsongs met een kop en een staart. 


Het knappe van This Time I’ll Come Out Unharmed is dat de plaat weliswaar put uit de rijke muzikale historie, maar nergens blijft hangen, waardoor Pocket Knife Army een geheel eigen geluid weet neer te zetten. Het is een donker en dreigend geluid van een meer dan eens bijna onwaarschijnlijke schoonheid. Wat een debuut. Erwin Zijleman


Het debuut van Pocket Knife Army is verkrijgbaar via alle digitale diensten, maar is ook op vinyl verkrijgbaar via de website van de band: http://www.pocketknifearmy.com/product/this-time-ill-come-out-unharmed-vinyl