01 december 2015

Nadia Reid - Listen To Formation, Look For The Signs

Precies een jaar geleden werd ik compleet betoverd door het geweldige debuut van de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Aldous Harding. Het leverde uiteindelijk een van de betere platen van het jaar op. 

Dit kunstje wordt dit jaar herhaald door de ook uit Nieuw-Zeeland afkomstige Nadia Reid, die met Listen To Formation, Look For The Signs een waar droomdebuut aflevert. 


Nadia Reid is bevriend met Aldous Harding en laat zich net als Aldous Harding beïnvloeden door folk uit de jaren 60. Hoewel er zeker raakvlakken zijn met de muziek van Aldous Harding domineren uiteindelijk de verschillen. 


Nadia Reid kiest over het algemeen voor een vrij sobere akoestische instrumentatie, die vervolgens fraai wordt ingekleurd met heerlijk stemmige klanken, maar pakt zo nu en dan wat steviger uit. 


Folk staat centraal op Listen To Formation, Look For The Signs, maar Nadia Reid verwerkt ook invloeden uit de country, blues, jazz en de Americana in de breedste zin van het woord in haar muziek. 


In de wat meer ingetogen tracks dringt de vergelijking met Joni Mitchell zich op, maar in vocaal opzicht vind ik de stem van Nadia Reid een stuk aantrekkelijker. Nadia Reid verrast op haar debuut met gelouterde vocalen, die iedere song op de plaat net dat beetje extra geven dat nodig is om je te onderscheiden van de enorme concurrentie in dit genre. 


Zeker wanneer de instrumentatie sober en eenvoudig is vertrouwt Listen To Formation, Look For The Signs volledig op de prachtige stem van Nadia Reid en het is een stem die je bij de strot grijpt. Wanneer Nadia Reid stil is verrast haar debuut met een opvallend subtiele maar ook verrassend trefzekere instrumentatie, waarin vooral het breed uitwaaiende gitaarwerk veel indruk maakt. 


Listen To Formation, Look For The Signs is een plaat waarvoor je moet gaan zitten, want bij vluchtige beluistering mis je het meeste van het moois dat Nadia Reid te bieden heeft. Als je er eenmaal voor gaat zitten laat Listen To Formation, Look For The Signs je niet snel meer los. 


Nadia Reid heeft een debuut van een enorme schoonheid gemaakt en het is een debuut dat heel veel impact heeft en vol staat met songs die iets met je doen. Nadia Reid staat misschien wat stijfjes op de cover van haar debuut, maar in muzikaal opzicht beweegt ze zich soepel en als één van de grote nieuwe talenten in het genre. Man, wat ben ik onder de indruk van deze plaat. Erwin Zijleman