zondag 14 augustus 2016

Best of 2016 ... so far: 5, Emma Pollock - In Search Of Harperfield

Maakte ooit deel uit van de fantastische Schotse cultband The Delgados, maar kan het ook in haar uppie. Deze plaat durf ik best een sensatie te noemen. Geweldige songs en ze blijven maar aan kracht winnen. Ik koester hem sinds de eerste keer dat ik hem hoorde en blijf dat voorlopig nog wel even doen.


Emma Pollock stond ooit aan de basis van de legendarische, maar helaas slechts in kleine kring bekende Schotse band The Delgados en begon na het uiteenvallen van deze band een jaar of elf geleden aan een solocarrière. 

Deze verloopt vooralsnog moeizaam. Watch The Fireworks uit 2007 trok nog redelijk de aandacht, maar The Law Of Large Numbers uit 2010 werd ten onrechte grotendeels genegeerd (ook door mij overigens; ik hoorde de plaat pas een paar dagen geleden voor het eerst). 


Ook In Search of Harperfield, de derde soloplaat van Emma Pollock, moet het in de eerste dagen van de release doen met betrekkelijk weinig aandacht, maar ook dit is een plaat die zeker gehoord mag of misschien zelfs wel gehoord moet worden. 


Op In Search Of Harperfield keert Emma Pollock terug naar de jonge jaren van haar ouders. Deze woonden na hun trouwen in een huisje dat naar de naam Harperfield luisterde. Het inspireerde Emma Pollock tot een serie prachtige popliedjes. 


Het zijn popliedjes die meer dan eens doen denken aan de popliedjes van Aimee Mann (wiens Bachelor No. 2 Or, The Last Remains Of The Dodo ik reken tot de favoriete platen in mijn platenkast). 


Net als Aimee Mann slaagt Emma Pollock er in om zeer rijk gearrangeerde popliedjes intiem te laten klinken en net als Aimee Mann is Emma Pollock een meester in het schrijven van popliedjes die direct bij eerste beluistering memorabel zijn. 


Het zijn popliedjes die over het algemeen wat minder schuren dan de eigenzinnige popliedjes van The Delgados, maar ik ben inmiddels totaal verknocht aan de tijdloze popliedjes op In Search Of Harperfield. 


Waar op de eerste soloplaten van Emma Pollock nog wat puzzelstukjes ontbraken, valt op deze nieuwe plaat alles op zijn plaats. De verassend veelzijdige en nergens gewoon klinkende instrumentatie is warm en gloedvol, de productie is prachtig, de songs zijn zonder uitzondering van hoog niveau en de stem van Emma Pollock klonk nog nooit zo mooi als op deze plaat. 


Dat ik de plaat vergelijk met een van de parels in mijn platenkast is natuurlijk al veelzeggend, maar zelfs ondanks deze onmogelijke vergelijking houdt In Search Of Harperfield zich makkelijk staande. Echt veel te mooi om te negeren dus deze fraaie derde van Emma Pollock. Erwin Zijleman