05 september 2017

Madeline Kenney - Night Night At The First Landing

Madeline Kenney is een singer-songwriter uit Oakland, California, die niet graag op één paard wedt. 

De in Seattle opgegroeide muzikante maakte al op hele jonge leeftijd muziek, maar werkte ook een aantal jaren als bakker, kindermeisje en als danseres en studeerde bovendien af als neurowetenschapper. 

Uiteindelijk heeft Madeline Kenney toch gekozen voor de muziek en afgaande op haar debuut Night Night At The First Landing lijkt me dit een wijs besluit. 

Op haar debuut werkt de singer-songwriter uit Oakland samen met de van Toro y Moi bekende Chaz Bear, die de plaat produceerde. Night Night At The First Landing is een plaat met een opvallende mix van invloeden en hierdoor een bijzonder geluid. 

Het debuut van Madeline Kenney is absoluut geïnspireerd door de dreampop uit de jaren 90, maar heeft hiernaast een zwak voor gruizige indierock en stevige noiserock. Madeline Kenney verwerkt deze nogal uiteenlopende invloeden op vrijwel hetzelfde moment in haar muziek, wat van Night Night At The First Landing een lekker dynamische plaat maakt. 

Het is een plaat die je heerlijk laat wegdromen bij lome gitaarloopjes en de wat onderkoelde vocalen van Madeline Kenney, maar die je ook ieder moment ruw kan wakker schudden met gitaaruithalen of met veel expressievere vocalen. 

Met name het gitaarwerk van de plaat is van een bijzonder hoog niveau en van grote schoonheid, maar ook de bijzondere accenten die zijn toegevoegd aan de muziek van Madeline Kenney zijn uiteindelijk van grote waarde. 

Night Night At The First Landing heeft raakvlakken met de op deze BLOG bejubelde platen van Frankie Cosmos, Waxahatchee en Julia Jacklin, om maar een paar namen te noemen, maar in de wat zweverige passages dringt zich net zo makkelijk de vergelijking op met Beach House en Mazzy Star of met het pas vorige week door mij ontdekte Widowspeak. 

Madeline Kenney kiest op Night Night At The First Landing zeker niet voor de makkelijkste weg en verrast met beeldende klanken die vast niet zouden hebben misstaan in het nieuwe seizoen van Twin Peaks. Het zijn klanken die soms maar weinig houvast geven, maar Madeline Kenney maakt ook stekelige popliedjes die je onmiddellijk wilt koesteren. Het voorziet Night Night At The First Landing aan de ene kant van mystiek en aan de andere kant van rauwe emotie en dat is een bijzondere combinatie. 

Night Night At The First Landing van Madeline Kenney is zeker geen plaat waarmee de singer-songwriter uit Oakland de wereld gaat veroveren, maar liefhebbers van vrouwelijke singer-songwriters die durven te vernieuwen hebben met het debuut van Madeline Kenney goud in handen. 

Ik moest zelf wel even wennen aan het bijzondere geluid van de plaat en aan de enorme dynamiek in de songs van de Amerikaanse, maar inmiddels hoor ik op Night Night At The First Landing uitsluitend songs waarvan ik alleen maar heel veel kan houden. Aan goede vrouwelijke singer-songwriters geen gebrek in 2017, maar ook Madeline Kenney is er weer een om te koesteren. Erwin Zijleman

Night Night At The First Landing van Madeline Kenney kan ook worden verkregen via haar bandcamp pagina: https://madelinekenney.bandcamp.com/album/night-night-at-the-first-landing.